Vânzătorii de cosmetice, salvaţi de cadouri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Retailerii de produse de înfrumuseţare estimează creşteri de 5% ale încasărilor în luna decembrie, comparativ cu lunile trecute. Magazinele de cosmetice vând în această perioadă doar cu 5% mai mult faţă de restul anului, românii orientându-se spre cadouri ieftine de la hipermarket.

Criza financiară a afectat piaţa cosmeticelor în acest an, când s-au înregistrat scăderi ale vânzărilor de circa 10% faţă de 2008. Luna Cadourilor reprezintă însă o gură de oxigen pentru principalii jucători din această piaţă care susţin că încasările au crescut în această perioadă cu circa 5%. Aceştia rămân însă precauţi, precizând că rezultatele vor fi sub cele înregistrate în perioada similară a anului trecut.

„Încasările din această lună vor fi cel mult la nivelul celor din 2008. Nici nu se pune problema unei creşteri", spune Eugen Bartha, directorul general al distribuitorului de cosmetice Ina International, care controlează reţelele de magazine Ina Center şi Privilege.

Bartha estimează pentru acest an o cifră de afaceri mai mică cu 10 procente faţă de cea din 2008. Potrivit datelor afişate pe site-ul Ministerului de Finanţe, compania a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de zece milioane de euro. Opinia directorului Ina International este împărtăşită şi de Dana Tudorache, directorul general al reţelei The Body Shop România.

„Sfârşitul anului înseamnă întotdeauna vânzări mai ridicate, însă acestea au crescut doar comparativ cu lunile precedente, nu şi cu aceeaşi perioadă a anului trecut", spune Dana Tudorache.

Cadouri ieftine de la hipermarket

Potrivit Danei Tudorache, prima parte a anului 2009 a adus pentru reţeaua pe care o conduce o creştere a vânzărilor comparativ cu 2008. Însă, în al doilea semestru al anului, compania s-a confruntat cu o scădere accentuată a numărului de clienţi. În acest context, vânzările s-au diminuat cu 14%.

Pe de altă parte parte, Andreea Mihai, directorul de marketing al Carrefour România precizează că odată cu lansarea mărcii proprii Carrefour, în luna august a acestui an, vânzările de produse cosmetice au crescut în fiecare lună cu cel puţin zece procente.

Conform acesteia, segmentul produselor de înfrumuseţare deţine o pondere de 6% în totalul încasărilor retailerului.

Reţelele de farmacii se numără şi ele printre puţinii jucători de pe segmentul cosmeticelor care au urmat un trend ascendent. Chiar şi aşa, cifrele sunt sub nivelul celor de anul trecut. Vânzările de produse non-farma (creme şi produse de îngrijirire, cosmetice) aduc circa 25% din afacerile marilor reţele care operează pe piaţa autohtonă.

Andreea Paţa, senior brand manager non-pharma în cadrul Sensiblu, declară că vânzările pe acest segment au crescut cu 16% în acest an ca urmare a strategiei aplicate. „Anul 2009 a fost unul provocator. Ne-am diversificat portofoliul de produse, am venit cu oferte foarte avantajoase şi am continuat să le oferim clienţilor consiliere de specialitate".

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei de cosmetice în 2010, reprezentanţii retailerilor nu sunt prea optimişti. „Condiţiile de operare în piaţă vor fi vitrege pentru retail şi anul viitor. Lipsa creditelor, chiriile mult supraevaluate, moneda slabă, taxele numeroase vor fi printre problemele cu care ne vom confrunta şi în 2010", concluzionează Dana Tudorache.

Când luxul îşi pierde strălucirea

Cele mai afectate segmente ale industriei de lux în 2009 au fost: auto (minus 60% comparativ cu 2008), hoteluri (scăderi de până la 30% faţă de 2008), modă şi accesorii de lux (minus 25% faţă de 2008), bijuterii şi ceasuri de lux (minus 30% faţă de 2008).

-Segmente care au stagnat: parfumerie, cosmetice, travel.
-Segmente care au crescut: gourmet (bio, organic), SPA.
-De Crăciun, vânzările sunt estimate a se majora compartiv cu restul anului, însă vor fi la un nivel cu cel puţin 10% mai redus decât în aceeaşi perioadă din 2008.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite