Vânzătorii şi producătorii de lubrifianţi se vor reuni într-un consorţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronatul producătorilor şi importatorilor de lubrifianţi, chimicale şi accesorii auto LUBRICHEM a iniţiat un proiect de act normativ care prevede, între altele, gestionarea organizată a

Patronatul producătorilor şi importatorilor de lubrifianţi, chimicale şi accesorii auto LUBRICHEM a iniţiat un proiect de act normativ care prevede, între altele, gestionarea organizată a uleiurilor uzate.
Se va înfiinţa, astfel, un consorţiu din care vor face parte "toate firmele ce produc şi vând uleiuri de bază şi uleiuri lubrifiante (finite) o unitate nonprofit, al cărei statut va fi reglementat de Ministerul Mediului şi Ministerul Economiei şi Comerţului", se arată în proiectul citat. În prezent, România stă extrem de prost la capitolul managementului uleiurilor uzate: doar 5% dintr-un volum anual de peste 120.000 de tone de asemenea substanţe sunt recuperate, restul fiind deversate în natură. Asta, în condiţiile în care "un litru de ulei uzat este atât de toxic, încât poluează un milion de litri de apă de suprafaţă", după cum ne-a declarat şeful Comisiei Tehnice din cadrul LUBRICHEM, Paula Luca. Oficialul patronatului, care deţine şi funcţia de director general al Institutului ICERP (unitate-etalon a cercetării ştiinţifice din domeniul lubrifianţilor), avertizează că "multe dintre uleiurile uzate au efecte mutagene ori cancerigene asupra organismului uman". În consecinţă, comunitatea românească a vânzătorilor şi producătorilor de lubrifianţi va fi chemată să organizeze un sistem de management al uleiurilor uzate (SMUU), prin intermediul unui consorţiu, aşa cum se procedează în majoritatea ţărilor occidentale.

Ce vor face membrii sistemului de management
Agenţii economici care fac parte din SMUU sunt împărţiţi în patru categorii generatori, colectori, transportatori, respectiv procesatori, fiecare dintre ei având obligaţii specifice. Dintre acestea, amintim câteva: n colectarea uleiurilor uzate şi sortarea acestora, pentru a facilita eliminarea lor corectă; n predarea respectivelor substanţe unor agenţi eliminatori autorizaţi; n elaborarea unor tehnologii noi de tratare şi utilizare alternativă a uleiurilor; n elaborarea de rapoarte explicative, conţinând datele tehnice referitoare la colectarea şi eliminarea acestor substanţe. Rapoartele vor fi înaintate miniştrilor cu atribuţii de control în acest domeniu. Pentru mai multă obiectivitate în administrarea acestor activităţi, se impune de la sine necesitatea ca acordarea licenţei de eliminare a uleiurilor uzate să aparţină atât autorităţilor de resort, cât şi consorţiului în care sunt grupaţi producătorii şi vânzătorii de lubrifianţi. Peste 90% din ei sunt membri ai patronatului LUBRICHEM.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite