Vânzările de mobilă îşi continuă derapajul
0Reducerile salariale, creşterea şomajului şi a TVA şi criza din imobiliare au dus şi în acest an la o scădere a vânzărilor de mobilă de peste 10%. Piaţa internă de profil îşi va reveni în cinci-şase ani, odată cu redresarea construcţiilor, estimează principalii retaileri de amenajări de locuinţe.
Deşi au trecut aproape doi ani de la izbucnirea crizei financiare, vânzările de mobilă continuă să scadă constant, ca urmare a faptului că sectorul imobiliar nu „mişcă" încă aproape deloc. „Piaţa internă de profil este în scădere cu aproximativ 20%, regres asemănător ca şi cel înregistrat anul trecut. Acum oamenii sunt mult mai atenţi la modul cum îşi cheltuie banii", a declarat Cornel Oprişan, directorul general al Ikea România.
Nici pentru anul viitor Oprişan nu este prea optimist, el estimând că piaţa îşi va reveni în cel puţin cinci ani. „Piaţa va ajunge la nivelul atins în anul 2008 în cinci-şase ani. Atâta vreme cât nu se mai construieşte, nici vânzările de mobilă nu au cum să-şi revină", a punctat şeful Ikea în România.
Referitor la vânzările retailerului în România, Oprişan a declarat că acestea sunt în stagnare faţă de anul trecut, dar crede ca din luna septembrie acestea să crească foarte mult, ca urmare a politicii de reducere de preţuri în medie cu 12% la peste 4.000 de produse din portofoliul Ikea.
Dan Şucu, preşedintele Mobexpert, este un pic mai optimist şi afirmă că piaţa a scăzut cu 10-12% de la începutul anului. „Competitorii cei mari nu au scăzut însă în ritmul pieţei. De exemplu, noi am înregistrat în primul semestru chiar o creştere de câteva procente faţă de aceeaşi perioadă din 2009", spune Şucu. Referitor la planurile de viitor ale Mobexpert, Dan Şucu ne-a declarat că, momentan, rămâne doar la cele 11 magazine mari.
Exportatorii o duc mai bine
Dar cum fac faţă crizei interne comercianţii de mobilă? Prin reduceri substanţiale de preţuri, oferte diversificate şi prin păstrarea calităţii, susţin la unison aceştia. „Producătorii care fabrică pentru piaţa internă au fost nevoiţi să ieftinească produsele şi, implicit, să-şi reducă profiturile pentru a putea face faţă situaţiei actuale", afirmă Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România.
Potrivit acesteia, exportatorii au dus-o cel mai bine în acest an. „Exporturile de mobilă au crescut cu 14,6% de la începutul anului", a punctat Sereny.
De asememenea, preşedintele Asociaţiei a punctat faptul că, în ciuda crizei, industria mobilei nu a cunoscut până acum închideri remarcabile de fabrici sau un număr foarte mare de şomeri ca în celelalte industrii, datorită în special exporturilor.
„Sfârşitul anului va fi mai greu pentru că în această toamnă nu se vor mai organiza licitaţii pentru mobilatul şcolilor sau unităţilor de stat", a conchis Aurica Sereny.
Ikea îşi face ansamblu rezidenţial în Bucureşti
Fondul de investiţii Interprime Properties, parte din grupul suedez Ikea, a cumpărat, luna trecută, terenul de 51.000 de metri pătraţi al fabricii Timpuri Noi din Bucureşti, contra sumei de 34,6 milioane de euro.
Chiar dacă foarte mulţi au spus că acolo va fi amplasat al doilea magazin IKEA din România (primul a fost deschis în Băneasa), directorul general al IKEA neagă speculaţiile şi spune că acolo va fi construit un ansamblu rezidenţial. „Noi încă mai analizăm unde şi când vom construi un al doilea magazin", a punctat Cornel Oprişan.
"Dezvoltarea industriei este dependentă de sectorul imobiliar care este momentan îngheţat."
Dan Şucu
preşedinte Mobexpert