Vânzările de electrocasnice, în cădere liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ai pieţei văd scăderi şi mai drastice. Florin Andronescu, preşedintele Credisson şi membru în board-ul Flanco, estimează că până la sfârşitul acestui an, consumul de bunuri de folosinţă

ai pieţei văd scăderi şi mai drastice. Florin Andronescu, preşedintele Credisson şi membru în board-ul Flanco, estimează că până la sfârşitul acestui an, consumul de bunuri de folosinţă îndelungată va coborî cu aproximativ 40%. Fără a avansa un procent, şi reprezentanţii Domo confirmă diminuarea pieţei.

Cererea s-a plafonat
La prima vedere, o scădere a vânzărilor de electronice şi electrocasnice ar putea să fie sinonimă cu o plafonare a cererii. Realitatea este însă cu totul alta, explică reprezentanţii pieţei. Dan Ostahie spune că normele BNR de reglementare a creditării practic au reaşezat piaţa: "Ceea ce se întâmplă acum este de fapt o corecţie a pieţei, după trei ani de creştere datorată creditelor". Scăderea va continua şi anul viitor, urmând ca o revenire a retailului să se producă abia în anul 2008. "Abia atunci vom putea vorbi de o maturizare a pieţei, în care consumul va fi sprijinit de o creştere a productivităţii muncii, precum şi a nivelului de trai", conchide Ostahie. şi reprezentanţii Domo spun că "diminuarea consumului a fost cauzată de scăderea însemnată a vânzărilor pe credit, ca urmare a saturaţiei segmentului care preferă această formă de cumpărare, coroborată cu reglementările restrictive şi repetate ale BNR".

Datoria la gaze, mai importantă decât aragazul
Preşedintele Credisson, Florin Andronescu, este de părere că actualul climat politic îi face pe români să fie tot mai temători atunci când vine vorba de asigurarea traiului de zi cu zi. Mai mult, "anul 2006 ar putea fi un an premergător unei recesiuni similare celei din 1999", anticipează Florin Andronescu.Consumatorii români nu mai au încredere să investească în bunuri de folosinţă îndelungată şi preferă să-şi economisească banii pentru alte cheltuieli stringente, cum ar fi, de exemplu, utilităţile, conchide Florin Andronescu.Opinia este împărtăşită şi de reprezentanţii Domo, care văd o schimbare a priorităţilor consumatorilor către cheltuielile curente în detrimentul achiziţiilor de bunuri durabile.

"Volumul uriaş al creditelor de consum luate de români pun în pericol stabilitatea financiară a ţării"
Mugur Isărescu
guvernatorul BNR

"Piaţa a suferit o corecţie la nivelul consumului de electronice şi electrocasnice, după trei ani de creştere datorată creditelor"
Dan Ostahie
preşedintele grupului Altex

"Consumatorul se abţine de la consum în ideea că se protejează şi economiseşte pentru vremuri nesigure"
Florin Andronescu
preşedintele Credisson,
membru în board-ul Flanco

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite