Vânzarea casei va fi nulă fără atestatul energetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din vară, proprietarii vor fi obligaţi să obţină certificate energetice dacă vor să-şi vândă sau să-şi închirieze locuinţa. Altfel, riscă anularea eventualei tranzacţii.

Până la 9 iulie, Guvernul trebuie să se prezinte la UE cu o lege care prevede obligativitatea atestării energetice a locuinţelor, altfel România ar putea fi sancţionată cu infringement. Noi avem deja o astfel de reglementare (Legea nr. 372/2005), însă aceasta trebuie modificată potrivit unei Directive europene (2010/31/UE), iar acum Guvernul pregăteşte un astfel de amendament.

Pentru proprietarii de locuinţe, cel mai important efect pe care-l va avea noua legislaţie constă în imposibilitatea de a mai vinde sau închiria casa fără certificatul de performanţă energetică, sub sancţinea nulităţii relative a eventualei tranzacţii. De asemenea, în cazul în care casa va fi, totuşi, vândută/închiriată fără atestat, tranzacţiile respective vor putea fi atacate ulterior în justiţie de părţile care au încheiat contractul sau de către terţi.

Cum ne certificăm casa

În prezent există aproximativ 1.300 de auditori energetici pentru clădiri care au fost acreditaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi care pot emite certificate de performanţă energetică a clădirilor. „Un certificat energetic de acest gen va costa undeva între 250 şi 600 de lei, în funcţie de suprafaţa apartamentului sau clădirii respective. Certificatul va fi acordat de evaluatori specializaţi şi există în acest moment 1.300 de asemenea evaluatori. În consecinţă, procesul poate deja începe. Pe măsură ce această procedură va intra în vigoare, vor apărea şi alţii, iar concurenţa pe piaţa evaluatorilor poate duce la scăderea costurilor", a arătat purtătorul de cuvânt al Guvernului, la o scurtă prezentare a proiectului normativ.

Legea va intra în vigoare la 60 de zile de la data publicării în „Monitorul Oficial", decizie luată „ca să fie timp pentru obţinerea certificatelor energetice pentru cei care vor să tranzacţioneze aceste clădiri", a mai spus oficialul.

Şi pentru clădirile publice sau deţinute de autorităţi va fi obligatorie atestarea energetică. Actul normativ impune obligativitatea afişării certificatelor la clădirile aflate în proprietatea/administrarea autorităţilor publice sau a instituţiilor care prestează servicii publice, cu o suprafaţă utilă de peste 500 de metri pătraţi.

Bănci de date cu eficienţa energetică

Proiectul mai prevede realizarea unor bănci de date specifice eficienţei energetice la nivelul clădirilor. Datele vor fi centralizate în vederea fundamentării planurilor naţionale de economisire a energiei şi de reducere a dioxidului de carbon, precum şi de utilizare a surselor alternative de energie. Totodată, noul act normativ impune obligativitatea introducerii sistemelor de energie din surse regenerabile, până la finele anului 2020. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite