Vânzarea Plafar - ţintă imobiliară pentru investitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

nimic, de aceea vor fi scoase la licitaţie. Apoi, 51% din capitalul social al societăţii Plafar va fi vândut către un investitor strategic (sau consorţiu de investitori). Salariaţii, membrii

nimic, de aceea vor fi scoase la licitaţie. Apoi, 51% din capitalul social al societăţii Plafar va fi vândut către un investitor strategic (sau consorţiu de investitori). Salariaţii, membrii conducerii executive, cei ai consiliului de administraţie, precum şi pensionarii cu ultimul loc de muncă la Plafar, organizaţi într-o asociaţie constituită legal, vor avea dreptul să cumpere până la 10% din capitalul social al societăţii. Competitorii precalificaţi trebuie să depună un avans de 20% din valoarea pachetului majoritar.

O nouă bătaie pe spaţii comerciale şi terenuri
De-a lungul timpului, Plafar a pierdut cele mai bune spaţii comerciale şi terenuri care, ori au fost vândute cu bucata, ori au fost cedate altor societăţi care au rezultat în urma unei decizii a guvernului. În 1999, Executivul a reorganizat patrimoniul vechiului trust Plafar, rezultând patru societăţi cu un obiect de activitate asemănător: Regia Autonomă Plafar, S.C. Fitoterapia S.A. Bucureşti, S.C. Fares S.A. Orăştie şi S.C. Romflores SA. Societatea Naţională Plafar S.A. a fost evaluată atunci la 514.000 dolari, stabilindu-şi ca obiect de activitate producţia, industrializarea şi comercializarea - la intern şi la export - a plantelor medicinale, aromatice şi toxice din culturi şi din flora spontană. Aurel Nicolae ne-a spus că, în prezent, unitatea pe care o conduce mai are doar 28 de spaţii comerciale şi 400 de ha. Cu toate acestea, 25 de companii şi-au arătat disponibilitatea de a prelua Plafar. Surse din piaţă vehiculează ideea că investitorii doresc să pună mâna pe terenurile şi magazinele respective pentru a le exploata în scop imobiliar. Directorul Plafar infirmă această ipoteză, argumentând că spaţiile comerciale nu se află în zone cu vad, iar terenurile fie sunt în zone inundabile, fie sunt revendicate de foştii proprietari şi au un statut juridic incert.

Funcţionarii Plafar, scoşi la cules de păpădie
Situaţia companiei este una critică, având datorii la buget de 3 milioane de euro. Directorul Nicolae a decis scoaterea la cules de păpădie, pir şi rostopască în zona Olteniei pe directorul şi funcţionarii Regionalei Craiova, în scopul eficientizării activităţii. Pentru anul trecut, managementul societăţii a dat publicităţii o cifră de afaceri de aproximativ două milioane de euro, încercându-se creşterea acesteia la cinci milioane de euro în anul curent. În luna iunie 2005, Plafar avea datorii de zeci de miliarde de lei vechi. În ultima perioadă, cu un management nou, s-a încercat revitalizarea Plafar prin efectuarea unor investiţii de aproximativ 200.000 de euro, direcţionate în special pentru îmbunătăţirea imaginii comerciale a produselor şi în calificarea forţei de muncă. Societatea deţine aproximativ 30% din piaţa românească de profil, principalii consumatori ai produselor sale fiind persoanele în vârstă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite