Vântul va umfla suplimentar factura la electricitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principiul conform căruia "poluatorul plăteşte", după care se ghidează Uniunea Europeană în politica energetică, se aplică până la nivel individual. Noile scheme de sprijin

Principiul conform căruia "poluatorul plăteşte", după care se ghidează Uniunea Europeană în politica energetică, se aplică până la nivel individual.

Noile scheme de sprijin financiar pentru încurajarea producţiei de energie electrică din surse regenerabile vor determina scumpirea facturii energetice.

Practic, suntem obligaţi ca până în 2020 să ne acoperim 20% din consumul energetic din surse "verzi", dar produs la costuri mai mari.

În plus, vom plăti pentru fiecare tonă de dioxid de carbon emisă în atmosferă, costuri ce se vor reflecta în toate produsele de uz curent.

Sunt voci care contestă această abordare, ce are dezavantajul că micşorează competitivitatea economiei europene, faţă de ţările ce n-au reglementări la fel de dure pentru protecţia mediului.

Pe măsură ce se va produce mai multă energie eoliană, factura se va majora

Promovarea energiilor regenerabile vizează doar protecţia mediului, nota de plată urmând s-o achite toţi consumatorii.

Energia electrică ce va fi produsă de centralele eoliene va fi mai scumpă decât cea obţinută în termocentralele clasice. La prima vedere, este paradoxal ca energia gratuită a vântului să conducă la majorarea facturii electricităţii pentru consumatorii finali.

Însă acest lucru derivă din caracterul imprevizibil al producţiei utilizând resursele regenerabile, care nu pot urmări curba de consum a clienţilor. "Utilizarea energiei regenerabile duce la creşterea preţului la consumator, pentru că are costuri mai mari. Ar trebui recunoscut de toate autorităţile", declară Dan Preoţescu, director dezvoltare în cadrul Transelectrica.

Randamentul unei centrale eoliene este mult mai mic decât al unei centrale clasice. Media europeană demonstrază că rata anuală de funcţionare a centralelor eoliene este în jur de 20%, în timp ce randamentul unei termocentrale poate ajunge la 50%.

În plus, deşi tehnologiile au avansat foarte mult în ultimii ani, durata de utilizare a capacităţilor de producţie a turbinelor eoliene este mai redusă, iar reparaţiile costă aproximativ 20-25% din valoarea investiţiei iniţiale.

Mecanisme de sprijin financiar

Pentru a încuraja producţia utilizând energia regenerabilă, Uniunea Europeană a pus la punct diferite scheme de sprijin al producătorilor. Diferenţa până la preţul pieţei este suportat în final de consumator, costurile urmând să crească în viitor şi din cauza politicii energetice promovate de UE, nu doar din cauza scumpirii combustibilior fosili.

"În această etapă de dezvoltare, cel puţin până în 2013, producătorilor de energie din surse regenerabile li se garantează pentru fiecare kilowatt-oră livrat în sistem preţul pieţei plus certificate verzi ca bonus, care practic dublează costul", declară Jean Constantinescu, directorul IRE.

După 2013, când toţi producătorii de energie ce utilizează ca materie primă combustibilii fosili vor fi obligaţi să plătească sume cuprinse între 20 şi 50 euro pe fiecare tonă de bioxid de carbon emisă în atmosferă este posibil ca energia eoliană să devină ieftină pe piaţă. Însă această competitivitate este obţinută tot prin măsuri administrative.

Investiţii pentru conectarea "morilor de vânt"

O altă componentă ce conduce la majorarea costurilor este reprezentată de volumul mare de investiţii pentru creşterea capacităţii Sistemului Energetic Naţional şi a siguranţei funcţionării acestuia. Transelectrica are programate investiţii de două miliarde euro până în 2020, cheltuieli recunoscute de autoritatea de reglementare în domeniu, şi care vor fi incluse în tarifele percepute clienţilor.

Alte cheltuieli vor fi necesare pentru asigurarea cu unităţi de producţie a energiei electrice cu pornire rapidă, care să compenseze ieşirile necontrolate din funcţiune a centralelor eoliene.

Toate aceste cheltuieli vor adăuga scumpiri estimate la 10% ale energiei electrice cauzate de impunerea achiziţiei certificatelor de emisii de carbon.

Toată această politică are în vedere reducerea emisiilor de bioxid de carbon şi prevenirea încălzirii globale a climei. Se speră ca măsura scumpirii energiei să mărească eforturile de economisire cu efecte favorabile asupra mediului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite