Vama a scos 760 milioane de euro din sancţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vama a adus, anul trecut, la buget 2,8 miliarde RON (circa 760 milioane de euro), numai din depistarea încălcărilor regimului vamal prin controlul ulterior. Presată de aderare, vama trece treptat

Vama a adus, anul trecut, la buget 2,8 miliarde RON (circa 760 milioane de euro), numai din depistarea încălcărilor regimului vamal prin controlul ulterior. Presată de aderare, vama trece treptat la vămuirea simplificată, intensificând însă operaţiunile de control ulterior. În 2005, vameşii au confiscat bunuri de 14 milioane RON, aplicând şi amenzi de 3,1 milioane RON. În 2005, ANV a derulat 9.200 de operaţiuni de control ulterior, 5.720 asupra agenţilor economici şi 2.600 asupra persoanelor fizice, 96 de cazuri fiind de competenţa organelor de cercetare penală.
Trei sferturi din bani merg la Bruxelles
Dacă până în acest an vama aducea circa 22 la sută din veniturile la bugetul de stat, în 2005 acestea au însemnat 33%, cifrându-se la 16,3 miliarde RON. Din 2007 însă, explică Gelu Diaconu, preşedintele ANV, trei sferturi din veniturile vămii vor merge la Bruxelles. Creşterea veniturilor vămii din 2005 s-a datorat în principal încasărilor mai mari din TVA, precum şi noii metodologii de calcul al valorii în vamă. Vameşii mai au un motiv pentru a-şi creşte vigilenţa. În cazul unui transport ilegal în UE, pentru care România nu a perceput taxele reale, banii se vor plăti din bugetul public.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite