Valul inflaţionist va urca în iulie la nivelul anual record de 9,7%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BNR este criticată pentru intervenţia tardivă de atenuare a impactului devalorizării leului asupra preţurilor Analiştii bancari anticipează un vârf al inflaţiei anualizate de 9,7%, cu

BNR este criticată pentru intervenţia tardivă de atenuare a impactului devalorizării leului asupra preţurilor

Analiştii bancari anticipează un vârf al inflaţiei anualizate de 9,7%, cu un procent peste estimarea pentru luna iunie.

Vârful inflaţiei din 2008 va fi atins în iulie, iar acesta ar putea fi situat în apropierea valorii de 9,7%. Analiştii bancari sunt unanimi în a anticipa o creştere cu cel puţin un procent a indicelui preţului de consum faţă de luna precedentă. În acelaşi timp, Comisia Naţională de Prognoză consideră că nu va fi depăşit acest prag psihologic.

"Estimăm că în luna iulie inflaţia va creşte cu 0,9% şi nu va depăşi un punct procentual", apreciază Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP). Scumpirile de mărfuri şi de tarife anunţate pentru începutul lunii iulie vor fi generate de majorările preţurilor gazelor şi accizelor.

"Creşterea preţului energiei şi majorarea accizelor pentru ţigări vor pune o presiune considerabilă asupra inflaţiei", se apreciază într-un raport referitor la evoluţiile macroeconomice întocmit de departamentul de Cercetare al BCR.

"Majorarea tarifelor va putea fi atenuată doar de o scădere a preţurilor carburaţilor şi de aprecierea a monedei naţionale", afirmă Ionuţ Dumitru, şeful Cercetării din Raiffeisen Bank.

BNR, suspectată de bâlbâială

În acelaşi timp, analiştii BCR au în vedere semnificaţia unei valori, sub cea anticipată, a inflaţiei din luna iulie.
Nivelul atins "va reprezenta un semnal deosebit de important cu privire la evoluţia preţurilor produselor agroalimentare în 2008 şi ar putea să confirme ipoteza începerii unui proces dezinflaţionist în luna august".
Diferenţele dintre anticipările unora sau altora dintre analişti sunt minime, derivând din modul în care va interveni Banca Naţională a României.

Prezenţa sa în piaţă s-a făcut simţită, leul apreciindu-se, în premieră, şase şedinţe valutare consecutiv (ultimul curs, 3,066, reflectă o apreciere cu aproape 1,4%). Surse din piaţa bancară se arată foarte contrariate de politica de curs promovată de Banca Naţională a României, care a preferat să intervină în sprijinul monedei naţionale abia după ce presiunea preţurilor pe inflaţie a devenit acută.

"Decalajul faţă de ţinta de inflaţie a creat, se pare, o reacţie întărziată a Băncii Centrale, care nu a vrut să rişte să se implice prea timpuriu. Cred că intervenţia în ultimul moment pe curs (vânzând euro, na) poate fi considerată tardivă dacă se va costata că a afectat economia prin pierderile cauzate de inflaţia ridicată o perioadă prea lungă de timp", atrage atenţia sursa din rândul analiştilor din piaţa financiară.

Datele din iunie preced furtuna

Dacă în ceea ce priveşte inflaţia pe luna iulie sunt diferenţe date din percepţia evoluţiei cursului leu/euro, în schimb, în privinţa nivelului inflaţiei din iunie, opiniile sunt unanime. Indicele va fi în jurul a 0,4%, respectiv o inflaţie anualizată de 8,6% (Datele oficiale vor fi făcute public de Institutul Naţional de Statistică în următoarele două zile.).

Preţurile volatile au fost relativ constante. Deprecierea leului şi carburanţii au fost consideraţi principalii responsabili pentru creşterile de preţuri din luna iulie. "Telefonia fixă şi mobilă, carburanţii auto şi produsele agroalimentare au alimentat inflaţia cu o lună în urmă şi tot ele vor limita inflaţia în luna iulie, dacă leul se apreciază", conchide Ionuţ Dumitru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite