"Valahii sunt vasalii noştri!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Distribuit ieri cu "Adevărul", DVD-ul cu pelicula "Mihai Viteazul" mai poate fi găsit şi astăzi împreună cu ziarul de vineri Regizorul peliculei spunea că "oamenii ca Mihai Viteazul au

Distribuit ieri cu "Adevărul", DVD-ul cu pelicula "Mihai Viteazul" mai poate fi găsit şi astăzi împreună cu ziarul de vineri

Regizorul peliculei spunea că "oamenii ca Mihai Viteazul au nevoie de dragoste, precum natura de soare", justificând astfel relaţiile armonioase ale voievodului român cu personaje ca Selim Paşa sau Contessina Rossana Viventini.

Şi totuşi, în jurul domnitorului au existat tot atâţia duşmani ca şi prieteni. Sigismund Bathory e unul dintre ei. Când Mihai Viteazul îi propune lui Sigismund să se unească împotriva turcilor, acesta acceptă, dar numai în schimbul recunoaşterii "protecţiei" sale, adică a vasalităţii Ţării Româneşti.

Mai târziu, se dovedeşte că protecţia promisă e doar un joc prin care Bathory îl îngenunchea pe voievodul român. "Valahii sunt vasalii noştri!", exclamă, încântat de izbândă, principele Transilvaniei, la nunta prin care devenea soţul Mariei Cristina de Graz.

Ioana Bulcă, în rolul doamnei Stanca

În ecranizarea lui Sergiu Nicolaescu, nici cu doamna Stanca (interpretată de actriţa Ioana Bulcă), Mihai nu are relaţii bune. Stanca nu-i poate ierta soţului său că a minimalizat acest rol şi pe cel de tată, în faţa celui de conducător al Ţării Româneşti şi îl acuză că a subordonat dragostea de familie, dragostei de ţară.

Ca femeie, Stanca nu poate înţelege că puterea şi siguranţa unei familii îşi au rădăcinile în puterea şi curajul bărbatului pe câmpul de luptă. Prinţului Nicolae (interpretat de actorul Mircea Breazu), rodul căsniciei lor, îi interzice lupta şi îl fereşte, de câte ori poate, din calea armelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite