„Vacile tehnologice“, salvarea micilor fermieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi proprietari de bovine au investit câteva mii de euro în dozatoare de lapte şi le-au instalat în pieţele şi în supermarketurile din toată ţara. Fermierii scot de trei ori mai mult profit vânzând laptele de vacă la dozator decât dacă l-ar comercializa direct procesatorilor.

Mulţi dintre crescătorii de animale au găsit o metodă ingenioasă de a face faţă crizei: au împânzit ţara cu dozatoare de lapte. Ideea se dovedeşte a fi şi bănoasă, deoarece fermierii vând un litru de lapte la un preţ cuprins între 2,5 şi 3 lei, încasând de trei ori mai mult decât dacă l-ar vinde procesatorilor.

Vezi aici FOTOGALERIE

Unul dintre fermierii care au adoptat moda dozatoarelor este sătmăreanul Wilhelm Fellner, care are o fermă cu 35 de vaci. De un an, el vinde laptele la dozatoare, instalate în două microbuze. „Ziua stau mai mult în pieţe, iar la anumite ore ne deplasăm spre fabrici, unde, la ieşirea din ture, oamenii mai iau câte un litru de lapte", povesteşte fermierul. Fellner spune că a cheltuit aproape 33.000 de euro pentru amenajarea dozatoarelor şi vinde în jur de 100 de litri de lapte pe zi.

Timişorenii cumpără lapte „la cheiţă"

În Timişoara există patru dozatoare de lapte, cu o capacitate de 200 de litri fiecare, instalate de reprezentanţii fermei Joiana. Ei au pus la bătaie peste 240.000 de euro, o sumă destul de greu de recuperat. „Abia de la al treilea aparat afacerea a intrat pe plus şi am început să recuperăm din investiţie", explică Mihai Negoescu, reprezentant al fermei Joiana. Timişorenii plătesc câte 3 lei pentru un litru de lapte sau pot folosi „cheiţa" - un fel de abonament pe care îl pot reîncărca direct la aparat.

Băimărenii au un singur dozator

Dacă în Timişoara există patru dozatoare, în Baia Mare este doar unul. Reticenţi, băimărenii au privit la început cu neîncredere „maşinăria", dar când s-au lămurit despre ce este vorba, au lăsat laptele la cutie pe raft, la supermarket, pentru cel de la dozator. Laura Andor, proprietara automatului instalat aici, este din localitatea Rodina, aflată la aproape 50 de kilometri de oraş. Femeia are în gospodărie şapte vaci de la care mulge zilnic aproximativ 80 de litri de lapte. După prima săptămână de când a instalat dozatorul, Laura Andor spune că a ieşit în câştig.

„În primele zile am adus puţin lapte, dar, după ce am văzut că se vinde tot, am prins curaj şi am dublat cantitatea", arată ea. Toată afacerea a costat-o 10.000 de euro, la care se mai adaugă alţi 135 de lei pe care trebuie să-i plătească anual la primărie drept chirie pentru terenul unde este amplasat chioşcul.

Tot 10.000 de euro pentru un dozator au plătit şi soţii Pavel din satul Mănăstireni, judeţul Botoşani, unde au o fermă cu 50 de bovine. Anul trecut, ei au cumpărat maşinăria din Italia şi estimează că îşi vor recupera investiţia cam în doi ani. Pentru că afacerea merge ca pe roate şi vând peste 100 de litri de lapte pe zi, crescătorii de vaci au decis să mai achiziţioneze încă două astfel de dozatoare. Însă, pentru a nu ieşi pe pierdere, fiecare aparat trebuie să vândă peste 70 de litri pe zi.

image

Conform normelor impuse de Uniunea Europeană, fermierii români au dreptul să vândă direct consumatorilor 1,8 miliarde de litri de lapte pe an

Patronatele: laptele ar trebui verificat

Chiar dacă fermierii spun că afacerile le merg bine, reprezentanţii patronatului din industria de profil susţin că laptele crud ar trebui pasteurizat. „Laptele vândut la automat nu este etichetat şi nici nu primeşti informaţii despre termenul de valabilitate", arată Valentin Blănaru, directorul general al Asociaţiei Patronatul Laptelui. ; Au colaborat: Bogdan Stanciu, Anca Miklos, Olivia Tulbure şi Alex Chirilă

Cât te costă un dozator

Cel mai ieftin automat de lapte costă, în medie, 7.200 de euro, potrivit lui Sandor Istvan, reprezentantul firmei Bruni, care importă dozatoare de lapte din Elveţia. Un astfel de aparat are display pe care este afişat costul unui litru de lapte şi ce cantitate de lapte a mai rămas în automat. În plus, proprietarul dozatorului este avertizat prin SMS dacă dozatorul este gol. Plata se poate face cu monede de 50 de bani, iar cele mai performante aparate pot da şi rest.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite