Vacanţele în Europa, cu până la 15% mai scumpe în 2011. Vezi ce ţări au ridicat preţurile şi cum criza din statele arabe îţi scumpeşte vacanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa a ieşit din criză şi nu mai vede sensul preţurilor scăzute. Aşa s-ar explica majorarea pachetelor turistice cu circa 15% pentru ţări precum Turicia, Anglia, Franţa şi Spania. O altă explicaţie este legată şi de renunţarea turiştilor la exoticele vacanţe în Egipt şi Tunisia din cauza instabilităţii interne a acestor două state nord-africane.

"Aproape toată Europa s-a scumpit. Au dat aproape doi ani preţurile în jos, dar acum tind să revină la nivelurile din 2007-2008", a declarat Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45, citat de agenţia Mediafax.

Potrivit lui Burcea, pe primul loc în topul scumpirilor din acest an se situează Turcia, cu până la 15%, pe fondul cererilor tot mai mari de la an la an.

Operatorii de turism din Marea Britanie şi Franţa au urcat preţurile cu 5-10%, în timp ce pachetele din Spania s-au scumpit cu 2-5%. De asemenea, hotelierii bulgari au crescut tarifele cu până la 5%.

Potrivit acestuia, nicio destinaţie europeană nu s-a ieftinit în acest an, în cel mai bun caz au fost păstrate preţurile din 2010.

De pe urma instabilităţii din unele state arabe, precum Egipt şi Tunisia are de beneficiat şi Dubaiul. În ultimele două săptămâni, tarifele din emirat au crescut şi cu până la 50-60%.

"Destinaţiile externe au început să se scumpească dar, mai ales, să se umple, din cauza reorientării turiştilor care au renunţat la vacanţele din Egipt şi Tunisia. Multe hoteluri din multe destinaţii s-au umplut deja pentru toată vara. Erau unităţi în Turcia, Grecia, Cipru sau Spania pe care le vindeam anul trecut, toată vara, cu două săptămâni înainte de plecare şi cu reducere. Aceleaşi hoteluri sunt rezervate acum pentru toată vara", a spus şi Mircea Vladu, directorul general al agenţiei de turism Prestige Tours.

Potrivit acestuia, 2011 începe să arate bine pentru industria turismului, deoarece în primele două luni ale anului sunt cu 5% mai multe cereri decât în perioada similară a anului trecut. "2010 a fost cel mai prost an din turismul românesc", a afirmat Vladu.

Adriana Goicea, directorul general al agenţiei Cocktail Holidays, consideră că scumpirile se datorează şi majorării cheltuielilor cu transportul.

Ea afirmă că o altă problemă va fi generată în acest an de faptul că marii turoperatori şi-au reorientat turiştii din Egipt şi Tunisia către alte ţări, precum Dubia, Turcia sau Spania, care s-au "semisufocat" deja.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite