Vaca-exponat Suraia a fatat prematur o vitica, stresata ca a venit la targul IndAgra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu putin timp inainte de deschiderea oficiala a targului de produse agricole, IndAgra, vaca Suraia a nascut o vitica, al carei tata este taurul Naiv. Ingrijitoarea "exponatului" a declarat ca acest

Cu putin timp inainte de deschiderea oficiala a targului de produse agricole, IndAgra, vaca Suraia a nascut o vitica, al carei tata este taurul Naiv. Ingrijitoarea "exponatului" a declarat ca acest eveniment fericit nu trebuia sa aiba loc acum, dar crede ca drumul parcurs de la ferma si pana in staulul amenajat in cadrul expozitiei a stresat vaca, grabind nasterea. Prezenti la deschiderea targului, premierul Tariceanu si ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, au mers in pavilionul unde se aflau animalele pentru a vedea "minunea" si a o boteza. "Am decis ca aceasta vitica sa se numeasca Europa pentru ca in mitologie a existat o vaca ce s-a numit asa", a spus Flutur. El a semnat certificatul de nastere al nou-nascutei si i l-a legat personal de gat. Dupa aceea, ministrul agriculturii a cuprins-o tandru pe Europa de cap si a sarutat-o direct in bot, sub privirile induiosate ale vacii Suraia si ale premierului Tariceanu. Conform legendelor Olimpului, Europa era frumoasa fiica a regele Tirului, Agenor. Indragostit de ea, Zeus s-a transformat intr-un taur alb si a furat-o, ducand-o in locul in care se afla astazi continentul nostru. Legenda spune ca, pentru a o putea saruta in bot, taurul-Zeus a transformat-o pe Europa in vaca. In cadrul vizitei, oficialitatile au mai admirat si alte exponate valoroase cum ar fi: vierul-musclor, scrofitele-top, o scroafa cu 10 purcelusi obtinuti prin inginerie porcina, precum si oi si berbeci din rasele Karakul, Tigaie, Turcana si Merinos. Din cauza gripei aviare, pentru prima data de la infiintarea targului IndAgra, la expozitie nu participa nici o rasa de gaini, gaste, rate, curcani sau struti.
Capitalismul intra cu "Fermierul" la sat
Programul Fermierul, lansat ieri la IndAgra, este destinat sa transforme agricultura romaneasca de subzistenta intr-una orientata spre piata. Pentru el, Ministerul Agriculturii pune la bataie 7.000 miliarde de lei, o treime din bugetul sau pe 2006. Cei 4 milioane de gospodari romani cu 2 - 2,5 hectare sunt indemnati de Tariceanu si Flutur sa se specializeze pe un singur produs, iar restul sa ia de la magazin. Pana la modelul european de ferma, cu 20-25 de hectare, cadastrate si cu titlu de proprietate, 10 proprietari ar trebui sa se inteleaga si sa exploateze pamantul in comun. Ministrul agriculturii spune ca in agricultura romaneasca lipseste clasa de mijloc, formata din fermieri, iar aparitia lor va insemna aducerea capitalismului la sat. Si vede Romania, in cativa ani, a sasea putere agricola europeana. ,Fermierul" ar putea aduce, socoteste ministrul, 6.000 de ferme si 500 de abatoare numai la anul. La IndAgra, unde oficialii au taiat panglica tricolora si si-au pus-o la piept, sunt prezente 550 de firme si sunt asteptati peste 4.000 de specialisti. In prezent are loc licitatia pentru desemnarea bancilor prin intermediul carora banii vor ajunge la beneficiari, ofertantele fiind CEC, BCR si Romexterra. Banii vor fi alocati in special pentru infiintarea de ferme familiale zootehnice si vegetale, pentru crearea si modernizarea unor unitati de procesare a laptelui si a carnii, dar si pentru diversificarea activitatilor economice in mediul rural.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite