Va fi părăsită România de investitorii din energie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un mare jucător din piaţa de energie ia în calcul retragerea din România, susţin oficialii Fondului Proprietatea. În piaţă se vehiculează numele nemţilor de la E.ON, însă aceştia spun că nu este adevărat.

O mare companie internaţională cu afaceri pe piaţa locală de energie se gândeşte să vândă activele din România, a declarat ieri Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea (FP).

Întrebat de unde a obţinut această informaţie, el a răspuns: „Monitorizăm pieţele internaţionale şi avem informaţii despre companiile din afară. Toate marile companii îşi revizuiesc strategia şi iau în calcul să părăsească pieţele non-core (pe care nu le consideră strategice - n.r.), iar România este una dintre ele. Există o problemă pe pieţele internaţionale legată de obţinerea finanţării", a spus oficialul Fondului.

El a adăugat că, în cazul în care se va întâmpla aşa ceva, probabil compania va vinde activele din România „la un preţ corect", iar Fondul Proprietatea analizează preluarea lor. „Am putea fi interesaţi. Este o opţiune pentru noi", a punctat Konieczny.

Informaţii contradictorii în piaţă

În piaţă se vehiculează informaţii contradictorii despre ce ar sta în spatele acestor declaraţii. Potrivit unor surse, de mai multă vreme circulă aceste zvonuri despre nemţii de la E.ON, însă este posibil să fie vorba despre presiuni asupra autorităţilor, care nu doresc majorarea preţurilor reglementate. „Suntem în plină criză, cine ar fi nebun să vândă acum?", ne-au spus surse din sector. În ultima vreme, şeful E.ON România, Frank Hajdinjak, a declarat în mai multe conferinţe faptul că preţurile reglementate ar trebui majorate cu două cifre, pentru a ajunge la un nivelul normal, întrucât compania sa nu îşi acoperă de câţiva ani costurile cu achiziţia gazelor scumpe de import.

FP ar avea nevoie de lichidităţi

Totuşi, Hajdinjak a recunoscut că rentabilitatea companiei este mai mare aici decât în Germania, având în vedere riscul de ţară. Oficial, reprezentanţii E.ON spun că nu comentează aceste speculaţii, însă surse din cadrul grupului au precizat, pentru „Adevărul", că în niciun caz nu vor pleca din România.

Oficiali din Ministerul Economiei ne-au precizat că nicio companie străină prezentă pe piaţa autohtonă nu a spus sau a dat vreodată vreun semnal că ar dori să se retragă. Alte surse spun că, de fapt, Fondul Proprietarea a aruncat aceste informaţii pe piaţă pentru că are nevoie de lichidităţi şi doreşte să-şi vândă participaţiile minoritare la companiile energetice.

Nemţii de la E.ON deţin în România fostele Electrica Moldova şi Distrigaz Nord. Guvernul Germaniei a decis, după accidentul de la Fuku­shima, să renunţe definitiv la energia nucleară, iar compania, un mare operator de astfel de centrale, a anunţat că este nevoie să disponibilizeze 11.000 de oameni din cadrul grupului.

Ce spun ceilalţi investitori străini

„Eu nu am menţionat niciun nume", a ţinut să precizeze Greg Konieczny, când a fost întrebat dacă este vorba despre E.ON. Contactaţi de „Adevărul", reprezentanţii GDF Suez, care deţin fostul Distrigaz Sud, au precizat şi ei că nu comentează aceste zvonuri. Totodată, cei de la CEZ România au precizat concret că nu iau în calcul un astfel de pas. „Nu despre noi este vorba", ne-au declarat ei. CEZ deţine Electrica Oltenia şi cel mai mare parc eolian din România.

La rândul său, şeful Enel România, Luca d'Agnese, ne-a declarat că italienii nu sunt interesaţi să vândă portofoliul pe care îl deţin în România. Ei operează fostele filiale Electrica Dobrogea, Banat şi Muntenia Sud şi sunt singurii producători de energie care au mai rămas, alături de statul român, în proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. De asemenea, Enel este al treilea jucător de pe piaţa locală de energie eoliană.

Gazprom aşteaptă la colţ

Important este şi cine va cumpăra activele la care ar renunţa investitorul despre care vorbeşte FP. În perioada privatizărilor strategice (2003-2005), ruşii de la Gazprom au fost interesaţi atât de preluarea distribuţiilor de gaze din România, cât şi de privatizarea Petrom, care deţine jumătate din producţia de gaze a ţării.

Ce înseamnă retragerea unui investitor

Analistul economic Bogdan Glăvan consideră că retragerea de pe piaţa autohtonă a unui jucător european nu ar afecta fundamental economia ţării. „Nu înseamnă nimic, pentru că lumea vine şi pleacă şi ar fi vorba doar de o schimbare a proprietarului. Problema este dacă activele sunt eficiente şi ar fi grav dacă nu ar veni nimeni în locul acelui investitor. Depinde şi care sunt motivele pentru care pleacă, pentru că poate fi vorba de strategia la nivelul grupului", ne-a declarat Glăvan. Iarna trecută, patru mari companii europene s-au retras din cel mai mare proiect de investiţii al României, reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, în valoare de patru miliarde de euro: este vorba despre CEZ, GDF Suez, RWE şi Iberdrola.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite