Uzina Tractorul, pusă pe butuci prin lichidare voluntară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţionarii societăţii braşovene vor să aplice "soluţia finală" fără să cunoască valoarea afacerii Un punct fierbinte pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA)

Acţionarii societăţii braşovene vor să aplice "soluţia finală" fără să cunoască valoarea afacerii

Un punct fierbinte pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) Uzinei braşovene Tractorul, programată să se desfăşoare la începutul acestei săptămâni, este lichidarea voluntară a societăţii. O astfel de măsură se face în baza unui raport de evaluare, dar la Tractorul nu au fost evaluate nici brandul, nici potenţialul pieţei.

În timp ce agricultura românească are un grad de mecanizare atât de redus încât numai necesarul de tractoare este de ordinul sutelor de mii, principalul mare producător de maşini agricole - Tractorul SA Braşov - este ameninţat cu perspectiva sumbră a lichidării voluntare. Măsură care va fi luată în discuţie zilele acestea, în cadrul şedinţelor AGA, după o lungă perioadă de încercări eşuate de a se privatiza societatea. Faptul că Tractorul este punctul nodal în care se întâlnesc sute de furnizori şi parteneri, având "la picioare" un potenţial uriaş de piaţă, pare a fi mai puţin (dacă nu deloc) important în ecuaţia lichidării. Iar despre valoarea brandului Tractorul, ca şi despre valoarea brevetelor de invenţie pe care le deţine societatea "nu se spune nimic în multiplele rapoarte de evaluare a companiei", după cum ne-a declarat, ieri, liderul sindical al societăţii, Gheorghe Apostu. El se întreabă "cui i se face cadou piaţa românească de maşini agricole, care va rămâne liberă în urma eventualei lichidări a uzinei? Ca să nu mai amintim de cei 330 de furnizori şi parteneri tradiţionali, care riscă acum să rămână fără principalul lor client... Aici vorbim de peste 1.900 de salariaţi din uzină, la care se adaugă 4.000 de pe platforma industrială braşoveană şi alte 30.000 de persoane din societăţile cu care colaborăm", subliniază liderul sindical.

Plăţi compensatorii pentru cei cu peste doi ani vechime

Dacă societatea nu reuşeşte să vândă acţiunile sau activele conform programului de privatizare, intră în procedura de lichidare, se arată într-un proiect de ordonanţă referitor la situaţia din Uzina Tractorul, iniţiată de conducerea AVAS. În cazul în care se propune intrarea în procedura de lichidare voluntară, "adunarea generală a acţionarilor aprobă şi programul de disponibilizare colectivă de personal în baza OUG 116/2006. Prevederile ordonanţei se aplică numai pentru persoanele care au încheiat contracte individuale de muncă cu cel puţin 24 de luni înainte de concediere, dar şi pentru angajaţii care au fost preluaţi în urma procedurii de divizare a altor societăţi".

Se estimează că, după primele nouă luni ale anului 2006, Tractorul Braşov a acumulat pierderi de 102 milioane de lei şi o cifră de afaceri de 88,7 milioane de lei. Societatea a avut, după primele trei trimestre din 2006, venituri totale de 91,08 milioane de lei şi cheltuieli totale de 193,8 milioane de lei. Acţionariatul societăţii Tractorul Braşov este compus din AVAS (80,18%), SIF Transilvania (17,15%) şi alţi acţionari (2,67%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite