Utilizarea neautorizată a overdraftului, taxată din toate părţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul în care aveţi un card de salarii cu descoperit de cont (overdraft) acordat ca facilitate de către angajator şi doriţi să părăsiţi actualul loc de muncă, este bine să vă

În cazul în care aveţi un card de salarii cu descoperit de cont (overdraft) acordat ca facilitate de către angajator şi doriţi să părăsiţi actualul loc de muncă, este bine să vă interesaţi la noul patron dacă acceptă sau nu să vă vireze salariul în vechiul cont. Dacă noul angajator lucrează cu altă bancă, trebuie să ştiţi că ar fi de preferat - în cazul în care aţi utilizat overdraftul - să achitaţi banii împrumutaţi, din mai multe motive. Primul dintre ele este acela că, oricum, banca va sesiza că aţi utilizat banii neautorizat şi vă va bloca automat contul atunci când va observa că acest card nu mai este alimentat. Apoi, după ce au trecut 30 de zile, intraţi în rândul datornicilor la Centrala Riscurilor Bancare, ceea ce vă reduce spre zero, timp de ani buni, şansele ca o bancă să vă accepte drept client atunci când cereţi un împrumut. Ultimul motiv, deloc de neglijat, este acela că, dacă nu returnaţi banii, veţi plăti o dobândă penalizatoare, care se situează la nivelul mediu de 35% din sumă pe an.
Dacă angajatorul nu vă oferă facilitatea unui descoperit de cont la plata salariului prin card, vă puteţi procura singuri un card de credit, prin care puteţi lua un împrumut de maximum şase salarii nete. De regulă, băncile oferă persoanelor fizice un overdraft egal cu nivelul a trei salarii nete ale deţinătorului, dar este bine de ştiut că dobânzile la acest tip de împrumuturi sunt printre cele mai ridicate de pe piaţă, în medie de 26% pe an, pentru creditul în lei. Cei care vor să obţină astfel de carduri de credit trebuie să prezinte la bancă, pe lângă copia legalizată de pe cartea de muncă, adeverinţa-tip de venit a băncii şi buletinul de identitate, urmând să aştepte, în funcţie de bancă, între două şi trei săptămâni pentru a primi undă verde. În funcţie de bancă şi de tipul cardului, emiterea vă costă maximum 20 de lei, dar sunt bănci, precum Raiffesein, care nu percep în acest moment decât comisionul anual de gestionare, în acest caz de 40 de lei. Cardurile de cumpărături, de exemplu, va acordă maximum trei salarii descoperit de cont pentru cumpărăturile la comercianţi, perioada de graţie în interiorul căreia nu plătiţi dobândă fiind de 55 de zile, dacă în acest interval rambursaţi toată suma.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite