Utilităţile şi taxa pe viciu aprind inflaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de consum. Taxa pe viciu, impozitul indirect, "umflă în mod substanţial şi rapid indicele preţurilor de consum", a avertizat Mugur Isărescu.În consecinţă, perspectiva inflaţiei este

de consum. Taxa pe viciu, impozitul indirect, "umflă în mod substanţial şi rapid indicele preţurilor de consum", a avertizat Mugur Isărescu.
În consecinţă, perspectiva inflaţiei este considerată "în deteriorare uşoară", faţă de previziunile băncii centrale. "Conform calculelor actuale avem o contribuţie suplimentară de un punct procentual a preţurilor administrate". Dar "ţinta de inflaţie pentru anul 2006 rămâne la 5%, plus-minus un punct", a declarat Isărescu. Acum, rata anualizată a inflaţiei este de 6,9%.

Scumpirea alcoolului şi a tutunului încurcă socotelile BNR
Din calculele realizate cu datele din prezent, BNR anticipează un impact asupra preţurilor de consum de 1%, prin majorarea impozitelor indirecte la tutun şi alcool. Pornind de la evoluţia din primele patru luni şi fără introducerea taxei pe viciu, inflaţia anuală ar fi putut să coboare la 5,8%, cu 0,7% sub prognoza de la începutul anului. "Cu noile modificări fiscale, prognoza noastră, pe baze pesimiste, şi repet, cu datele de care dispunem, indică o rată la sfârşit de an de 6,8%", a explicat guvernatorul BNR.

Politicile rămân restrictive
Mugur Isărescu susţine că politica BNR rămâne în continuare restrictivă, prin menţinerea dobânzii la 8,5% şi nivelul ridicat al ratei rezervelor minime obligatorii în valută, de 40% din resursele atrase de instituţiile de credit.
De asemenea, BNR îşi menţine poziţia de prudenţă faţă de intrările de capital speculativ. "Politica restrictivă va fi menţinută în continuare, iar măsuri de relaxare nu vor fi adoptate decât după ce se constată scăderi de preţuri", a conchis Isărescu.

Atenţie la creditele în lei!
Guvernatorul BNR a anunţat, în premieră, că banca centrală este preocupată de evoluţia creditului în lei, care a crescut foarte rapid în ultimul an. "Trebuie să fim cu ochii pe creditele în lei. Această declaraţie vreau să fie înţeleasă ca un semnal de atenţionare", a precizat Isărescu. În perioada martie 2005-martie 2006, creditele în lei s-au majorat cu 92,8%, respectiv 77,8% în termeni reali.

Factori de scădere a inflaţiei
* Aprecierea leului faţă de euro
* Reduceri la unele tarife, în special la telefonia fixă
* Condiţiile monetare restrictive, impuse de BNR
* Modificarea raportului cerere-ofertă pe piaţă a unor produse cu preţuri volatile. Guvernatorul BNR a spus că, pe termen lung, în continuare preţurile administrate au influenţat cel mai mult indicele preţurilor de consum. Totuşi, prin nivelul atins, inflaţia a intrat în intervalul de variaţie de plus minus 1 la sută faţă de ţinta stabilită de 5 la sută în 2006
Sursa: Raportul trimestrial asupra inflaţiei - BNR

Factori de creştere a inflaţiei
* Majorarea preţurilor administrate (gaze, energie, termoficare)
* Scumpirea ţigărilor şi a băuturilor alcoolice, ca urmare a introducerii taxei pe viciu
* Redinamizarea excedentului de cerere, cauzat de menţinerea creşterii veniturilor populaţiei şi accesibilitatea creditelor bancare şi nebancare
* Menţinerea presiunilor din partea produselor sezoniere cu preţuri volatile
* Persistenţa anticipaţiilor inflaţioniste.
Sursa: Raportul trimestrial asupra inflaţiei - BNR

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite