Utilajele importate de străini - "partea sănătoasă" a deficitului comercial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea cu 40% a deficitului comercial al României, anul trecut, este un element de îngrijorare pentru autorităţi. Totuşi, există şi "componente sănătoase" în accentuarea decalajului

Creşterea cu 40% a deficitului comercial al României, anul trecut, este un element de îngrijorare pentru autorităţi. Totuşi, există şi "componente sănătoase" în accentuarea decalajului dintre exporturi şi importuri - "deficitul produs de investitorii străini care îşi aduc tehnologia din import", crede Winkler. Acelaşi oficial vede şi părţile negative, pe care le pasează în curtea guvernului şi a Băncii Centrale.
Iulius Winkler, ministrul delegat pentru comerţ, a admis, ieri, că depăşirea pragului de 10 miliarde de euro în cazul deficitului comercial al României reprezintă un "record negativ pe care comerţul exterior îl contabilizează". Oficialul a apreciat că majorarea cu 40% a decalajului dintre exporturi şi importuri este un "element de îngrijorare". Tot Winkler vede şi soluţia pentru anul 2006 - majorarea exporturilor, prin creşterea numărului de societăţi exportatoare, mai ales prin atragerea companiilor din ţară. "Cred că nivelul exporturilor va creşte cu mai mult de 15%, în acest an, iar din toate sursele reiese că deficitul comercial va fi valoric mai mare decât în 2005, dar nu pot să spun cu cât exact", a afirmat Winkler.
Patru părţi "bătute în cuie" în deficitul comercial
În cifre, încetinirea ritmului de creştere a exporturilor în 2005 faţă de anul precedent (15,5% în 2005, respectiv 21,3% în 2004) a dus la majorarea deficitului cu 2,9 miliarde de euro. Iulius Winkler a explicat că deficitul provine din cumularea efectelor venite din patru direcţii. Una dintre ele - deficitul produs de investitorii străini care îşI aduc tehnologia din import - "este o parte sănătoasă, se poate întoarce în economie", după cum a apreciat ministrul delegat. şi restructurarea industriei României este o altă componentă a deficitului comercial, la care se mai adaugă consumul intern. Nu în ultimul rând, importul de energie din Rusia este o altă "parte structurală a deficitului comercial". "Nu văd cum vom ajunge la o balanţă comercială echilibrată cu Rusia", spune ministrul delegat. Întrebat ce trebuie făcut pentru ca deficitul să crească mai lent, oficialul a răspuns că este preocupat de măsurile pe care guvernul şi BNR trebuie să le aibă în vedere. "Probabil că Executivul şi BNR trebuie să fie foarte atenţi la păstrarea echilibrelor macroeconomice", a declarat ministrul delegat pentru comerţ.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite