Urmaşii lui Ausnit spun că Fondul Proprietatea va rămâne fără bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva sute de mii de foşti proprietari deposedaţi de comunişti ar trebui să primească în total 21 de miliarde de euro ca despăgubiri, însă Fondul Proprietatea are un capital social mult mai mic, au arătat azi-dimineaţă, într-o conferinţă de presă, urmaşii industriaşului interbelic Ausnit.

Tergiversarea prelungită a soluţionării dosarului Steven şi Nuria Gimeno Ausnit, cu privire la fosta societate Uzinele Metalurgice Titan Nădrag Călan, deţinută de antecesorul lor, industriaşul interbelic Max Ausnit, a scos la iveală faptul că acesta nu este doar un caz singular, ci, dimpotrivă, reprezintă o practică păguboasă a ANRP, care poate conduce la numeroase litigii între statul român şi persoanele îndreptăţite la restituire, punând în pericol bugetul de stat.
„Suntem nevoiţi să înfruntăm riscul de a nu mai avea la dispoziţie niciun mijloc de despăgubire deşi, potrivit actelor emise de către autorităţile statului şi hotărârilor instanţelor judecătoreşti, suntem îndreptăţiţi la aceste măsuri reparatorii“, a declarat Steven Ausnit.

Nevoi uriaşe, capital „subţire“

La data de 31 iulie 2011, statul român deţinea acţiuni reprezentând 12,39% din capitalul social al Fondului Proprietatea SA. Potrivit datelor publicate la 24 august, Fondul Proprietatea avea capital social subscris de 13,7 miliarde de lei şi un capital social vărsat de numai 13,4 miliarde de lei, deoarece statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, nu a vărsat integral capitalul social subscris.
Numărul persoanelor îndreptăţite care au, la acest moment, cereri şi dosare de restituire în curs de soluţionare se ridică la câteva sute de mii, potrivit datelor statistice furnizate Curţii Europene a Drepturilor Omului chiar de către Guvernul României. Persoanele care au iniţiat aceste cereri şi acţiuni au, cel puţin teoretic, posibilitatea să primească o soluţie favorabilă care să conducă la acordarea despăgubirilor prin acţiuni în Fondul Proprietatea. Din prevederile Hotărârii Pilot a Curţii Europene a Drepturilor Omului, în cazul Maria Atanasiu şi alţii v. România, rezultă că, potrivit estimărilor statului român, fondurile necesare pentru a acoperi suma despăgubirilor se ridică la 21 de miliarde de euro. Or, este mai mult decât evident că numărul de acţiuni deţinute de statul român în capitalul social al Fondului Proprietatea nu este suficient pentru acordarea despăgubirilor faţă de toate persoanele îndreptăţite la o astfel de formă de despăgubire. Mai mult, ţinând cont de ritmul de acordare a despăgubirilor, este foarte probabil că ele să se epuizeze foarte curând.

Foştii proprietari ameninţă cu instanţa de judecată

În condiţiile în care acordarea de despăgubiri prin intermediul acţiunilor în Fondul Proprietatea reprezintă principalul mecanism de despăgubire instituit potrivit legii române, statul român ar trebui să ia în considerare majorarea participaţiei sale la capitalul social al Fondului Proprietatea, astfel încât să asigure continuitatea acestui sistem de despăgubire, singurul aflat la dispoziţia persoanelor îndreptăţite.
„Dacă ANRP continuă să tergiverseze emiterea Titlului de despăgubire, subsemnaţii riscăm să fim puşi în situaţia de a nu mai putea primi acţiuni la Fondul Proprietatea, ca urmare a faptului că participaţia statului român se va epuiza“, a declarat Steven Ausnit.
În lipsa acţiunilor la Fondul Proprietatea, persoanele îndreptăţite nu vor avea altă soluţie decât solicitarea în instanţă a plăţii în bani de către statul român a sumelor reprezentând despăgubiri. Aceasta reprezintă o adevărată ameninţare pentru bugetul de stat, pentru că orice sumă de bani obţinută printr-o astfel de hotărâre judecătorească va trebui plătită de la bugetul de stat.
Max Ausnit, cunoscut drept „Regele de Fier“, s-a născut la Galaţi în 1887, a creat Uzinele Metalurgice Titan Nădrag Călan (TNC) din Galaţi, o turnătorie de oţel la Oţelu Roşu, mai multe filiale, cum ar fi Magazinele Unite, Socomet şi altele, cu aproximativ 10.000 de angajaţi, şi a preluat falimentarul complex siderurgic Uzinele şi Domeniile de Reşiţa (UDR), cu 17.000 de angajaţi, refăcându-l profitabil.
Fiul lui Max Ausnit, respectiv Steven Ausnit, astăzi în vârstă de 87 de ani, şi nora acestuia, Nuria Gimeno Ausnit, se luptă din 2001 pentru a obţine despăgubiri pentru fosta societate Uzinele Metalurgice Titan Nădrag Călan (TNC).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite