Urgenţa nu te scapă de obligaţia licitaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de astăzi, toate unităţile de stat trebuie să-şi anunţe, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), intenţiile de demarare a procedurilor de achiziţie publice.

De asemenea, autorităţile contractante trebuie să publice toate anunţurile de atribuire pentru contractele de achiziţie publică încheiate. Consiliul Concurenţei investighează în prezent mai multe licitaţii trucate, prin care s-a încercat fentarea legii la atribuirea unor lucrări de marcaje rutiere pe reţeaua de drumuri naţionale. Conducerea DRDP Iaşi a decis să aplice procedura negocierii fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, pentru un contract de peste două milioane de lei (458.210 euro) fără TVA, finanţat de la bugetul de stat. Caietul de sarcini cuprindea şi o specificaţie tehnică dată cu strictă dedicaţie.

Este vorba de numărul de treceri de roată pe care trebuie să le suporte respectivele marcaje. Conform normativelor UE, numărul maxim este de două milioane de treceri de roată pentru vopsea rezistentă doi ani, plus/minus 20%. Dar DRDP Iaşi a cerut patru milioane de treceri. O cerinţă total lipsită de sens, deoarece la garanţia cerută (6 luni) ar trebui ca marcajul să fie călcat zi şi noapte de o roată la fiecare patru secunde, fapt imposibil în practică.

CNADNR, acţionar la un concurent

Interesant este că, la noi, există o singură vopsea prezentată drept rezistentă la patru milioane de treceri, produsă de firma Swarco. Însă această vopsea nu este testată conform cerinţelor legale şi a celor din caietului de sarcini. Procedura dubioasă aleasă de DRDP Iaşi a fost contestată la Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor, iar negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare a fost anulată.

Dar conducerea DRDP Iaşi nu se lasă şi a inventat o altă modalitate - „închirierea de prestaţie". Astfel a fost din nou ocolit SEAP, lucrarea fiind dedicată, în final, către Swarco.

Swarco este în strânsă legătură cu firma Plastidrum (vechi client al CNADNR), cele două firme participând împreună la constituirea SC Plastidrum Filiala Craiova SRL. Consiliul Concurenţei s-a sesizat asupra legăturii dubioase între cele două societăţi, astfel că a demarat o cercetare privitoare la o presupusă cesionare ilegală a unor lucrări de marcaje rutiere de la Plastidrum către Swarco.

Consiliul Concurenţei trebuie totodată să lămurească corectitudinea participării CNADNR ca acţionar la Plastidrum, o firmă privată la fel cu celelalte cu care se află în concurenţă. Mai mulţi şefi din CNADNR sunt membri remuneraţi (unii cu 30.000 de lei pe an) ai CA şi AGA din cadrul Plastidrum. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite