CE: "Urgent un buget multianual"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţia europeană sfătuieşte autorităţile române să facă o planificare a cheltuielilor pe termen mediu Politica fiscală expansionistă a Guvernului român trebuie înlocuită,

Instituţia europeană sfătuieşte autorităţile române să facă o planificare a cheltuielilor pe termen mediu

Politica fiscală expansionistă a Guvernului român trebuie înlocuită, recomandă Comisia Europeană, cu un cadru bugetar obligatoriu pe termen mediu.

România trebuie să continue consolidarea finanţelor publice şi reformele economice, dacă vrea să reducă dezechilibrele tot mai mari din economie, recomandă Comisia Europeană. "România are nevoie de o strategie cuprinzătoare pentru a accelera reformele structurale şi consolidarea fiscală. Este nevoie urgentă de o planificare credibilă a cheltuielilor pe termen mediu şi de un buget multianual.

Alături de reformele structurale, consolidarea bugetară va contribui la soluţionarea dificultăţilor legate de supraîncălzirea economiei şi va promova un proces mai echilibrat de aliniere la restul ţărilor din UE", a afirmat comisarul pentru afaceri economice şi monetare, Joaquin Almunia.

Deficitul ridicat, cauzat de politici

Potrivit CE, deficitul bugetar nominal va creşte, dacă vor fi menţinute actualele politici, până la 2,9% din PIB, în 2008, respectiv 3,7% din PIB, în 2009. "Deficitul structural este mult mai ridicat şi previziunile indică o creştere de la 3,4% din PIB, în 2007, la 3,7% în 2008 şi la 4,1%, în 2009.

Acest fenomen indică o politică fiscală expansionistă, în pofida unor măsuri bugetare recente, şi lipsa unui cadru credibil şi plauzibil pe termen mediu (…). Iată de ce Comisia Europeană recomandă României să ia măsuri urgente pentru a implementa un cadru bugetar obligatoriu pe termen mediu, cu scopul de a ameliora calitatea finanţelor publice", se arată în comunicatul Comisiei.

În replică, Ministerul Economiei şi Finanţelor susţine însă că politica bugetară este prudentă şi ţine să sublinieze faptul că recomandările Comisiei nu reprezintă nici un avertisment şi nici o procedură de deficit excesiv. "Surplusul bugetar de 0,2% din PIB înregistrat după primele patru luni ale anului demonstrează că guvernul îşi menţine angajamentul unei execuţii bugetare prudente pentru 2008, în ciuda calendarului electoral încărcat.

Creşterea economică de pe primul trimestru (8,2%) şi creşterea încasărilor bugetare cu 46% ne dau încredere că veniturile fiscale programate vor fi realizate", a declarat ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian. El a amintit totodată că România este singura ţară din UE pentru care CE a revizuit recent, în sens pozitiv, prognoza de creştere economică pentru acest an.

Puterea de cumpărare, "neclintită"

CE aminteşte şi de puterea de cumpărare care, în ciuda creşterii economice puternice din ultimii ani, este încă sub 40% din media UE. "În ultima vreme, economia sa cu performanţe deosebite dă semne de supraîncălzire, cu o finanţare externă netă ridicată şi în creştere, de la 10,4% din PIB în 2006, la 13,4% din PIB, în 2007, în timp ce ponderea investiţiilor străine directe în finanţările externe a scăzut de la 89% în 2006, la 44%, în 2007", se mai spune în recomandarea CE.

Problema deficitului excesiv nu există însă doar în România, subliniază reprezentanţii MEF, amintind în acest caz state precum Italia, Portugalia, Slovacia, Cehia sau Ungaria. "În zona euro, opt ţări au datorii publice peste pragul de 60% sau la niveluri foarte apropiate.

Exemple notorii sunt Italia (104% ponderea datoriei în PIB, în 2007), Grecia (94,5% ), Belgia (84,9%). Dintre noile state membre, Ungaria are o datorie ce depăşeşte pragul de 60%, în timp ce România a avut în 2007 un nivel al datoriei de 12,95% din PIB", mai precizează Ministerul Economiei şi Finanţelor.

România este singura ţară din UE pentru care Comisia a revizuit în sus prognoza de creştere economică pentru 2008
Varujan Vosganian,
ministrul economiei şi finanţelor

Datoria publică, în alte ţări UE

Italia - 104% din Produsul Intern Brut
Grecia - 94,5% din PIB
Belgia - 84,9% din PIB
Ungaria - 66% din PIB
România - 12,95 din PIB (la nivelul anului 2007)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite