Upetrom devine producător de ţiţei. Primele concesiuni au fost câştigate în Marea Neagră românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul Upetrom, deţinut de omul de afaceri Gabriel Comănescu, a intrat pe segmentul explorării şi extracţiei de petrol şi gaze, câştigând prin compania Petromar Resources două perimetre petrolifere pe platforma continentală românească a Mării Negre, au declarat, pentru "Adevărul", reprezentanţii companiei.

"Grupul Upetrom, prin compania Petromar Resources, a hotărât să intre pe segmentul concesiunilor de perimetre petrolifere în Marea Neagră. Dorim să folosim platformele petroliere pe care le avem pentru aceste concesiuni. Astfel, grupul Upetrom, prin GSP şi Petromar Resources, devine companie integrată în domeniul petrolului şi gazelor în Marea Neagră", a declarat, pentru „Adevărul", Radu Petrescu, directorul de comunicare al grupului.

Petromar a participat la ultima licitaţie organizată de Agenţia pentru Resurse Minerale în consorţiu cu compania britanică Melrose Resources şi deţine 20% din această asociaţie. Consorţiul a fost declarat câştigător a două perimetre petrolifere din cele cinci câştigate de România la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, în urma unui proces cu Ucraina.

Aceasta este prima concesiune a grupului Upetrom, compania activând până acum în domeniul serviciilor de foraj şi construcţii petroliere.

Compania are activităţi de foraj marin şi construcţii de conducte în apele bulgăreşti şi turceşti ale Mării Negre, iar în Rusia are contracte de construcţii de conducte. De asemenea, grupul Upetrom mai are activităţi în Golful Persic şi în Marea Mediterană.

Compana deţine cinci platforme petroliere de foraj şi a investit în modernizarea acestora circa 200 de milioane de dolari în ultimii cinci ani.

Potrivit publicaţiei de profil  „Offshore Magazine", într-unul din cele două perimetre concesionate de Melrose şi Petromar a fost descoperit un zăcământ de ţiţei, denumit Olimpiskyi, în urma unor lucrări de foraj realizate în 2001.

Melrose va investi 48 de milioane de euro în aceste concesiuni în următorii trei ani

Compania petrolieră Melrose Resources, cu sediul în Edinburgh, va investi 40 de milioane de lire sterline (48 de milioane de euro) în următorii trei ani în cele două perimetre câştigate pe platoul continental românesc al Mării Negre, a anunţat marţi compania.

Compania are, de asemenea, activităţi în Statele Unite, în Texas şi New Mexico, pe care are de gând să le vândă pentru a se focusa pe prospecţiuni în România, Bulgaria, Turcia şi Egipt.

„Suntem încântaţi că suntem câştigători pentru două blocuri offshore de mare calitate în România. Aceasta reprezintă un punct de cotitură important pentru companie, întrucât dorim să rămânem în această ţară pe termen lung", a declarat David Thomas, CEO Melrose Resources.

În aceste blocuri a fost descoperit ţiţei, dar nu a fost încă extras, mai spun reprezentanţii Melrose.

Acordurile petroliere, în vigoare la începutul anului viitor

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a organizat o rundă de concesiuni începând de toamna trecută, în care au fost scoase la licitaţie cele cinci perimetre maritime câştigate de România la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga.

Ofertele au fost analizate la data de 30 iunie 2010.

Două dintre perimetre au fost atribuite consorţiului Lukoil-Vanco, în timp ce asocierea Melrose Resources-Petromar Resources a câştigat alte două blocuri. Al cincilea perimetru a rămas liber şi va fi scos la licitaţie în următoarea rundă.

În perioada următoare vor fi negociate clauzele acordurilor petroliere, care vor intra în vigoare la începutul anului viitor, după ce vor fi legiferate prin Hotărâri de Guvern.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite