Universitatea din Cairo, marele premiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aş fi vrut ca Obama să se întâlnească numai cu studenţii, în absenţa politicienilor şi a membrilor partidului de guvernământ.

Singurul beneficiu de pe urma vizitei lui Obama în Egipt este alegerea Universităţii din Cairo drept locul de unde să se adreseze lumii musulmane. Mass-media globală va pune Universitatea din Cairo în lumina reflectoarelor.

Instituţia a suferit din cauza neglijenţei în ultimele trei decenii. Ultimul eveniment important ţinut aici a fost discursul fostului preşedinte Anwar Sadat, în anii ’70.

Universitatea din Cairo este recunoscută pentru că a produs cei mai mari oameni de ştiinţă, gânditori şi savanţi musulmani ai ultimului secol. Este „alma-mater“ pentru lideri naţionali precum Saad Zaghloul, Mustafa Al-Nahas, Makram Obeid sau Talaat Harb.

Mai recent, premierul Ahmed Nazif, ministrul Investiţiilor, Mahmoud Mohieddin, ministrul Agriculturii, Amin Abaza, şi alte personalităţi din Egipt şi din lumea arabă au studiat aici.

Universitatea din Cairo găzduieşte unul dintre cele mai vechi ceasuri din lume, construit în 1937.

Totuşi, ea a ieşit de pe harta excelenţei ştiinţifice. În ultimii trei ani, nu a intrat în topul primelor 500 de universităţi ale lumii. 

Libertăţile civile în cadrul universităţii s-au diminuat. Alegerile studenţeşti nu sunt libere, iar forţele de securitate controlează totul în campus. Arestează studenţii afiliaţi partidelor de opoziţie şi reprimă solicitările profesorilor şi cercetătorilor privind mai multă libertate şi salarii mai bune.

Facultăţile şi personalul suferă din cauza standardului redus de viaţă, laboratoarele ştiinţifice sunt dărăpănate, iar situaţia profesorilor şi studenţilor din facultăţile de Medicină, Inginerie şi Economie s-a înrăutăţit.

Acum, Obama va reabilita imaginea Universităţii din Cairo aducând-o, din nou, în lumina reflectoarelor. Aş fi vrut ca Obama să se întâlnească numai cu studenţii, în absenţa politicienilor şi a membrilor partidului de guvernământ. Am sperat că se va întâlni cu tinerii egipteni din Sinai, Matrouh sau Deltă, şi nu numai cu oameni de afaceri şi  cu apropiaţi ai guvernului. Aş fi vrut să aibă posibilitatea să discute deschis cu tineri egipteni de rând, să-i inspire aşa cum a făcut-o la întâlnirea cu tinerii europeni din Strasbourg, în aprilie anul trecut. 

Totuşi, îi mulţumesc pentru că a ales Universitatea din Cairo ca loc de lansare a reconcilierii sale istorice cu lumea musulmană şi sunt sigur că vizita va fi înscrisă în istorie.

*Khalil Al-Anani este expert egiptean în islamul politic şi în democratizarea Orientului Mijlociu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite