UPDATE Uniunea Vamală dintre Rusia, Belarus şi Kazahstan, în sfârşit în vigoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia, Belarus şi Kazahstan au semnat astăzi, la Astana, un document prin care Codul Vamal dintre cele trei ţări devine operaţional, a declarat preşedintele rus, Dmitri Medvedev, citat de RIA Novosti.

„Codul Vamal va intra în vigoare la nivel trilateral din 6 iulie", a spus Medvedev, arătând că, în cazul Rusiei şi Kazahstanului, acordul este aplicat de la 1 iulie.

Formal, acordul a intrat  în vigoare la 1 ianuarie 2010, însă nu a putut fi aplicat până la adoptarea Codului Vamal.

Preşedinţii Rusiei şi Kazahstanului au aprobat acest cod în iunie. Partea bielorusă a întârziat acest lucru până sămbătă, când preşedintele Alexander Lukaşenko a anunţat că şi ţara sa a ratificat documentul.

„Uniunea Vamală este o prioritate absolută pentru Rusia. Nu trebuie să mai punem bariere circulaţiei de oameni, mărfuri şi bani între ţările noastre", spunea sămbătă Medvedev.

UPDATE Divergenţele nu au fost rezolvate în totalitate

Prim-vicepremierul rus Igor Şuvalov a declarat, după semnarea acordului, că au rămas nerezolvate divergenţe între Rusia şi Belarus privind taxele comerciale.

Este vorba despre taxele de export către Belarus aplicate ţiţeiului şi produselor petroliere din Rusia, precum şi de taxele de import aplicate maşinilor şi avioanelor din afara Uniunii Vamale.

Acestea sunt de fapt şi motivele pentru care Belarusul a întârziat ratificarea acordului.

Pe de altă parte, Roza Otunbayeva, preşedintele Kîrgîstanului, a anunţat că ţara sa analizează posibilitatea de a se alătura Uniunii Vamale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite