Unitatea 3 Cernavoda, in curs de stabilire a schemei de finantare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- Interviu cu Ioan Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului * In 2005 se va finaliza studiul de fezabilitate pentru U3

Opririle U1 nu au pus in pericol populatia si mediul
- La inceputul acestui an, au avut loc o serie de opriri neplanificate ale Unitatii 1 de la CNE Cernavoda. Cum comentati aceste evenimente si v-as ruga sa ne spuneti daca ele reprezinta sau nu motive de ingrijorare pentru opinia publica?
- Pe 19 ianuarie 2005, Unitatea 1 de la Centrala Nuclearelectrica (CNE) Cernavoda s-a oprit prin declansarea automata a sistemului de oprire rapida. Evenimentul a fost cauzat de defectiunea unui robinet de reglaj. Repornirea a avut loc in 21 ianuarie 2005, dupa remedierea defectiunii. Ulterior, la data de 28 ianuarie 2005, a avut loc o noua oprire, determinata de necesitatea repararii unui alt robinet, aferent celui de-al doilea sistem de oprire rapida, a carui defectare a fost constatata in timpul operatiunii de verificare de rutina. Dupa cum ati putut constata, repornirea a avut loc asa cum a fost programata, adica in noaptea de 3 spre 4 februarie 2005.
Ambele evenimente - neplacute, dar in nici un caz ingrijoratoare - fac obiectul unor investigatii, cu scopul de a determina cauzele defectiunilor si masurile corective care urmeaza a fi aplicate. As vrea sa mentionez ca in ambele cazuri personalul de exploatare a actionat cu profesionalism, respectand principiile de securitate nucleara, iar sistemele de protectie ale centralei s-au comportat conform specificatiilor de proiectare.
Asa cum prevede practica internationala, atat MEC, cat si Nuclearelectrica au informat prompt si in deplina transparenta opinia publica asupra celor doua opriri mentionate, pentru a raspunde nevoii de informatie a populatiei.
Doresc sa subliniez inca o data ca evenimentele care au generat opririle sunt minore si in nici un caz de natura a ne ingrijora din perspectiva impactului asupra mediului si populatiei, neinregistrandu-se pericole de natura radiologica. Desigur ca ele au afectat, in mod firesc, incasarile Nuclearelectrica, ca urmare a nefurnizarii energiei electrice contractate aferenta perioadelor de oprire. Dupa cum am fost, insa, informat de conducerea societatii, se analizeaza posibilitatile de recuperare a perioadei de nefunctionare prin optimizarea duratei opririi planificate care va avea loc in septembrie 2005, lucrandu-se in acest sens cu reprezentantii General Electric - SUA, principalul furnizor extern implicat in aceasta operatiune. Intretinerea si exploatarea in conditii de maxima siguranta a centralei de la Cernavoda reprezinta o preocupare majora a noastra si a personalului Nuclearelectrica. In paralel, urmarim asigurarea unui grad sporit de eficienta a Unitatii 1.
- Domnule ministru, ce loc ocupa in viziunea dvs. energetica nucleara din perspectiva satisfacerii cerintelor de energie electrica in perioada imediata si pe termen mediu?
- Unitatea 1 de la Cernavoda, prin performantele sale privind energia produsa anual si costurile de productie, este o solutie foarte buna pentru acoperirea consumului existent. In plus, inceperea exploatarii comerciale a Unitatii 2, preconizata pentru finele primului trimestru al anului 2007, va permite o consolidare competitiva a Societatii Nationale Nuclearelectrica, ponderea acesteia in energia produsa la nivel national urmand sa ajunga la circa 18% (fata de 10%, cat reprezinta in prezent). Nu in ultimul rand, reluarea lucrarilor, finalizarea acestora si punerea in functiune a Unitatii 3 sunt privite de noua conducere a MEC ca parti ale solutiei de satisfacere a consumului intern pe termen mediu, adica dupa anul 2012. Toate aceste consolidari si dezvoltari, pe care echipa noastra le monitorizeaza cu mare atentie, au loc in conditiile pregatirii pentru liberalizarea pietei energiei electrice si a deschiderii totale a acesteia dupa 2007, precum si in spiritul preocuparii noastre continue pentru aprovizionarea populatiei cu energie cat mai ieftina.
- Care considerati ca sunt principalele argumente in favoarea energeticii nucleare?
- Pe de o parte, energia nucleara este ieftina, "curata", nepoluanta, iar costurile de mediu sunt practic internalizate. Pe de alta parte, nivelul stabil al productiei anuale de energie nucleara genereaza un aport deosebit in cresterea securitatii in furnizare, rezolvandu-se o problema deosebit de actuala atat in Romania, cat si in Uniunea Europeana.
Sapte scrisori de intentie pentru finantarea U3
- Ce beneficii aduce energia nucleara populatiei si marilor consumatori, domnule ministru?
- Ponderea scazuta a pretului combustibilului nuclear in pretul de cost al energiei produse, precum si stabilitatea acestuia de-a lungul timpului contribuie la stabilitatea tarifelor energiei electrice livrate la consumatori. De asemenea, se asigura mentinerea la un nivel suportabil a importurilor de resurse energetice primare (contribuindu-se la imbunatatirea balantei de plati, cu beneficiile evidente ce se rasfrang direct asupra populatiei), in contextul in care functionarea unei unitati nucleare de la CNE Cernavoda inlocuieste importul a circa 1,3 milioane tone pacura sau 1,3 miliarde mc gaze naturale. Toate aceste argumente - la care as mai putea adauga experienta in exploatare, infrastructura existenta, capabilitatea tehnica ridicata din institutele de inginerie si cercetare romanesti - se insumeaza sub semnul eficientei si sigurantei economice.
- Care este stadiul promovarii proiectului Unitatii 3 in perspectiva atragerii investitorilor privati in constituirea unei societati mixte care sa finalizeze si exploateze aceasta capacitate de productie?
- MEC este autoritatea publica desemnata ca reprezentant al Guvernului Romaniei in procesul de stabilire a schemei de finantare pentru finalizarea Unitatii 3 de la CNE Cernavoda. Pana acum, au fost primite 12 scrisori de intentie pentru finantare, din care au fost selectate 7: ENEL (Italia), AECL (Canada), ANSALDO (Italia), ISPAT LNM Holdings (Romania), Cenk Demir (Turcia), KHNP (Republica Coreea), AFEN (Romania). Si alte firme importante si-au manifestat interesul pentru finantarea si finalizarea acestui proiect, urmand ca foarte curand sa fie si acestea invitate pentru discutarea intentiilor. Preconizez ca in cursul lunii februarie vom demara o runda de negocieri in scopul stabilirii conditiilor pentru viitoarea asociere in societatea mixta, care va avea capital majoritar privat si unde statul roman va fi reprezentat de Societatea Nationala "Nuclearelectrica" SA, aflata in coordonarea MEC. Intentionam ca, in acest an, sa finalizam studiul de fezabilitate al Unitatii 3, cu participarea potentialilor investitori, respectiv a participantilor cu capital la formarea societatii mixte. Documentul rezultat va fi prezentat institutiilor de finantare, in vederea contractarii fara garantia statului roman a creditelor externe necesare.
Pot sa va asigur ca, in spiritul politicii transparentei in comunicare, pe care am introdus-o in MEC odata cu instalarea mea ca ministru, opinia publica va fi permanent informata asupra evolutiei si progresului inregistrate in activitatile programate pentru asigurarea finantarii Unitatii 3 de la CNE Cernavoda.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite