O defectiune scurta la Unitatea 1 Cernavoda evidentiaza rapiditatea de manevra a SEN

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deficitul de putere, acoperit de centrale termice si hidroelectrice Miercuri, 19 ianuarie 2005, ora 2,47, Unitatea 1 de la Centrala Nuclearelectrica - Cernavoda s-a oprit prin declansarea automata a

Deficitul de putere, acoperit de centrale termice si hidroelectrice
Miercuri, 19 ianuarie 2005, ora 2,47, Unitatea 1 de la Centrala Nuclearelectrica - Cernavoda s-a oprit prin declansarea automata a sistemului de oprire rapida. Oprirea a fost cauzata de nivelul scazut al apei intr-unul din cei patru generatori de abur. Evenimentul s-a petrecut in timpul unei manevre de rutina de trecere de pe un robinet de reglaj nivel in generatorul de abur pe robinetul de reglaj de rezerva. Cauza opririi a fost un defect al robinetului de reglare de rezerva, care a dus la scaderea nivelului apei in generatorul de abur. Ca urmare a iesirii accidentale din functiune si a opririi in regim de avarie a Unitatii 1, deficitul de putere de 700 MW a fost preluat, la comanda operativa a Dispecerului Energetic National, intr-o prima faza, prin incarcarea grupurilor hidroelectrice si, apoi, prin dispozitia de incarcare a blocului nr. 1 de 227 MW din Centrala Termoelectrica Braila, care functiona cu un singur corp de cazan. Pentru mentinerea stabilitatii sistemului, Dispecerul Energetic National - DEN a solicitat un ajutor de avarie, realizand in acest sens o intelegere cu partenerii din Bulgaria si Serbia pentru ziua de 19 ianuarie 2005. Specialistii Nuclearelectrica - CNE Cernavoda au aplicat procedurile specifice pentru remedierea defectiunii, ieri, 20 ianuarie, reactorul urmand sa intre in functiune.
Unitatea 1 produce 12% din energia electrica
In anul 2004, cantitatea de energie electrica produsa de Nuclearelectrica, prin Unitatea 1 de la Cernavoda, si livrata in sistemul electroenergetic al Romaniei, a fost de 5.142.300 MWh. Este o productie- record pentru cei opt ani de exploatare comerciala a Unitatii 1 de la Cernavoda. Fata de media productiei anuale din acesti ani, cantitatea suplimentara de energie electrica livrata in 2004 este echivalenta cu productia pe timp de 12 zile a Unitatii 1, in functionare la puterea nominala. Precedentul record, inregistrat in anul 2002, a fost depasit cu peste 36.000 MWh. Contributia Unitatii 1 de la Cernavoda in asigurarea puterii electrice consumate in sistemul electroenergetic in 2004 s-a situat intre 10-12%, in functie de nivelul variabil al consumului. Pretul cu care Nuclearelectrica a vandut in anul 2004 energia produsa de Unitatea 1 de la CNE Cernavoda a inregistrat o valoare medie de 946.200 lei/MWh. Recordul de productie a fost obtinut prin reducerea numarului si duratei opririlor neprogramate - in 2004 a avut loc o singura asemenea oprire, pentru o durata de 79 ore, prin pregatirea si desfasurarea in conditii imbunatatite a reviziei anuale planificate, printr-un management bun, care a asigurat functionarea unitatii in tot restul timpului, practic, la puterea nominala. Astfel, factorul de utilizare a puterii instalate a fost de 89,7%, in anul 2004, si de 86,8% pe toata durata de exploatare comerciala a unitatii, intre 1997 si 2004. Specialistii apreciaza ca performanta Unitatii 1 de la CNE Cernavoda este superioara mediei mondiale: un indicator echivalent - factorul de capabilitate al unitatii, utilizat de Asociatia Mondiala a Operatorilor Nucleari - WANO a inregistrat in 2003 o valoare medie de 85,8%, pentru cele 417 reactoare energetice din lume. Functionarea Unitatii 1 de la CNE Cernavoda s-a facut cu respectarea riguroasa a cerintelor de securitate nucleara, de protectie a personalului de exploatare, a populatiei si a mediului inconjurator. Doza echivalenta de radiatie produsa, incasata de grupul critic de populatie, a fost in anul 2004, ca si in anii precedenti, mai mica de 0,5% din doza cauzata de fondul natural de radiatii.
Unitatea 2, realizata 78%
Pe parcursul anului 2004, Nuclearelectrica a incasat integral contravaloarea facturata a energiei livrate si a inceput efectuarea de plati pentru stingerea datoriilor acumulate in perioada 1998-2003. Astfel, s-au recuperat creante restante care reprezentau valoarea productiei pe circa 10 luni. Efectul acestor incasari a avut influente pozitive asupra reducerii arieratelor si a fluxului de numerar, permitand mentinerea unui echilibru financiar permanent. Realizarea indicatorilor fizici programati a dus la indeplinirea obligatiilor prevazute prin bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2004 cu rezultate economico-financiare pozitive. In 2004, Nuclearelectrica si-a continuat investitiile programate la sucursalele sale din Cernavoda - centrala nuclearoelectrica si Pitesti - fabrica de combustibil nuclear. Unitatea 2 de la CNE Cernavoda, aflata in constructie, este realizata in proportie de 78%, iar in luna august 2004 au inceput primele probe tehnologice in vederea punerii in functiune, proces care se va desfasura in anii 2005-2006. In martie 2004, Comisia Europeana a aprobat un credit EURATOM de 223,5 milioane euro, destinat finalizarii constructiei si realizarii unor masuri de securitate nucleara la Unitatea 2. Acordarea acestui credit semnifica increderea organizatiilor europene in programul de energetica nucleara al Romaniei, in utilitatea si eficienta acestui proiect, in posibilitatea de a exploata, in cele mai bune conditii, noua capacitate de productie nuclearoenergetica. Prima tragere din acest credit, in valoare de 100 milioane euro, este preconizata pentru a doua jumatate a lunii ianuarie 2005. In paralel, la Fabrica de combustibil nuclear de la Pitesti s-a realizat dublarea capacitatii de productie a combustibilului nuclear, ceea ce permite inceperea fabricarii de combustibil nuclear de tip CANDU pentru Unitatea 2.
Unitatea 3, in discutii
In privinta viitoarelor investitii, pregatirile au inceput din 2004. Se precizeaza ca in cursul anului 2004 s-au pus bazele formarii unei Companii de Proiect care sa asigure realizarea si exploatarea celei de a treia unitati de la CNE Cernavoda. In aceasta companie, alaturi de statul roman, vor intra investitori straini interesati. In urma prezentarii in Romania si in strainatate a concluziilor studiilor de fezabilitate privind Unitatea 3, mai multe companii au transmis scrisori de intentie pentru participare la proiect. S-a ajuns, astfel, la o "lista scurta" de parteneri potentiali, cu care vor incepe in curand negocierile in vederea infiintarii Companiei de Proiect.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite