UniCredit: România se va împrumuta anul viitor la FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va lua bani de la FMI în 2012 şi ar putea cere o suplimentare a fondurilor disponibile, cred analiştii grupului bancar italian UniCredit. Statul român are 5,3 miliarde de euro disponibile de la Fond, UE şi Banca Mondială în cadrul unui acord de tip preventiv.

2012 va fi un an greu pentru economia românească, potrivit analiştilor băncii italiene UniCredit.

Aceştia au scăzut prognoza de creştere economică pentru România de la 2,5% la 1,4% pentru anul viitor şi de la 3,1% la 2,5% pentru 2013.

"Ne aşteptăm ca Serbia şi România să continue cu programele preventive anul viitor, România urmând să tragă fonduri şi posibil să ceară o suplimentare a programului financiar", se arată într-un raport financiar al UniCredit, obţinut de Mediafax. 

Ţinta de deficit bugetar a României pentru anul următor de 1,9% pare ambiţioasă şi dificil de finanţat la costuri rezonabile, în contextul în care România va concura pentru finanţare cu ţări europene cu ratinguri mai bune, notează analiştii grupului italian.

CITEŞTE ŞI

Cum a pus FMI mâna pe Europa

Cum va arăta economia românească în noua Europă

Ţările din afara uniunii monetare vor să salveze euro, dar fără să dea bani la FMI

Totodată, aceştia estimează că mai multe state din regiune vor apela la Fond din cauza ieşirilor de capital, a absenţei noilor finanţări bancare şi a recuperării slabe în zona investiţiilor străine directe.

În prima jumătate a anului viitor, statul român are de refinanţat datorii în valoare de 4,9 miliarde de euro.

România nu este singurul stat din regiune care are acorduri cu Fondul. Letonia va cere un acord preventiv cu FMI, după ce actuala înţelegere ajunge la final, în decembrie, iar Croaţia va opta pentru un împrumut stand-by, iar Ungaria a cerut deja un nou împrumut, estimat de UniCredit la 15 miliarde de euro.

Polonia, Croaţia şi România au trecut în acest an de la intrări la ieşiri de capital, se arată în raport. În ultimele patru luni, Croaţia a consemnat ieşiri de 1,2 miliarde de euro, iar România de 0,8 miliarde de euro.

Totdată, reticenţa băncilor de a acorda credite şi-a spus cuvândul în ceea ce priveşte perspectivele economice. În timp ce Europa Centrală şi de Est s-a adaptat la absenţa noilor finanţări bancare, regiunea şi-a crescut dependenţa de finanţarea prin achiziţii de obligaţiuni şi acţiuni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite