Ungaria scoate ruşii din acţionariatul companiei petroliere MOL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ungaria a cumpărat participaţia de 21,2% deţinută la MOL de Surgutneftegaz, a patra mare companie petrolieră din Rusia, a anunţat astăzi premierul ungar Viktor Orbán, citat de cotidianul Portfolio.

Tranzacţia ar putea avea o valoare de circa 500 de miliarde de forinţi (2,6 miliarde de dolari), în funcţie de cotaţia actuală a companiei de pe bursă, însă în acest moment nu sunt cunoscute detaliile financiare, relatează Reuters.

Acţiunile MOL au fost suspendate astăzi de la tranzacţionare pe bursa de la Budapesta în aşteptarea unui anunţ important.

Premierul nu a oferit detalii referitoare la tranzacţie, aceasta sarcină urmând să revină, probabil, ministrului Dezvoltării, Tamás Fellegi, într-o conferinţă de presă, notează Portfolio.

Anunţul este foarte important pentru economia naţională, a declarat Orban. "Guvernul de la Budapesta a dus o luptă grea în ultimul an, dar a reuşit să pună în siguranţă compania naţională MOL, de importanţă majoră pentru Ungaria", a continuat el.

Una dintre cheile succesului în regiune este reducerea dependenţei energetice şi revitalizarea industriilor naţionale, a afirmat premierul, adăugând că guvernul ungar trebuie să-şi apere întotdeauna intresele.

"Nicio ţară nu poate fi puternică dacă este vulnerabilă în privinţa aprovizionării cu energie", a declarat el.

În 2009, grupul austriac OMV, care controla 21% din MOL, a vândut această participaţie către Surgutneftegaz pentru 1,4 miliarde de euro, dublu faţă de preţul pieţei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite