Ungaria respinge solicitarea CE de retragere a legilor care sporesc puterea guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul ungar Viktor Orban a respins solicitarea Comisiei Europene (CE) de a renunţa la două legi controversate, inclusiv cea care ar restrânge independenţa băncii centrale, punând în pericol negocierile cu FMI şi UE pentru un nou acord de finanţare externă, transmite Reuters, citată de Mediafax.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a cerut lui Orban, într-o scrisoare transmisă joi, să retragă proiectul privind banca centrală şi aşa-numita lege de stabilitate, care are rolul de a întări poziţia guvernului prin mai multe măsuri considerate „neortodoxe“ de executivul UE.

Reprezentanţii FMI şi CE aflaţi săptămâna trecută la Budapesta pentru discuţii informale privind un nou acord de finanţare au părăsit brusc capitala Ungariei, deranjaţi de poziţia imuabilă guvernului privind cele două legi.

Standard & Poor's a retrogradat miercuri ratingul Ungariei în categoria „junk“, menţionând inclusiv posibilitatea redusă ca statul să obţină sprijin de la FMI şi CE dacă nu renunţă la cele două legi. Moody's a luat în noiembrie o decizie similară.

Orban a declarat joi seara, la postul HirTV, că ambele legi vor fi aprobate de parlament, arătându-se totodată încrezător că Ungaria va obţine anul viitor un acord de tip preventiv de la FMI.

„I-am spus (lui Barroso - n.r.) că nu există nicio şansă să întârziem legile, deoarece noua Constituţie va intra în vigoare de la 1 ianuarie, iar ambele proiecte sunt importante pentru fundaţia noii ordini constituţionale“, a arătat şeful guvernului ungar.

Acesta a adăugat, mai târziu, în aceeaşi intervenţie la HirTV, că „Bruxelles nu este Moscova“.
„Există 700 de astfel de dispute între statele membre şi Comisie, care atacă respectivele ţări şi susţine că unele legi contravin directivelor UE“, a precizat Orban.

Investitorii consideră că retrogradarea ratingului Ungariei la „junk“ de către două dintre cele trei agenţii de evaluare financiară creşte riscul unei crize financiare severe pe piaţa locală, din moment ce guvernul are de refinanţat datorii de circa 5 miliarde euro în fiecare an.

Orban a arătat că Ungaria „va rămâne în picioare“ chiar şi în lipsa unui acord cu FMI. Premierul susţine că are nevoie de o „centură de siguranţă“ numai din cauza tensiunilor din zona euro.

El a reiterat că guvernul vrea doar un acord de precauţie, nu un împrumut condiţionat de măsuri de austeritate.

„Dacă ajungem la un acord cu FMI, atunci vom avea o plasă de siguranţă. Dacă nu, nu. Ţara va rămâne în picioare. Putem conduce acest vas, Ungaria, şi fără un acord, dar apele sunt mai sigure dacă avem o asigurare de la FMI“, a explicat Orban. Guvernul a arătat anterior că anticipează începerea negocierilor oficiale cu FMI şi CE pe 10 ianuarie.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite