Ungaria a naţionalizat fondurile private de pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul de la Budapesta a adoptat o lege prin care naţionalizează fondurile private de pensii. În acest fel de pune capăt sistemului mixt de pensii care a fost introdus în urmă cu doisprezece ani, informează AFP.

Prin această lege se acordă termen până la sfârşitul lunii februarie unui număr de aproximativ trei milioane de persoane cotizante la fondurile de pensii private pentru a trece la sistemul public de pensii cu sumele acumulate până în prezent.

În Ungaria populaţia avea posibilitatea de a aloca o plasa o parte din cotizaţiile obligatorii de pensii la o un fond privat în speranţa primirii unei pensii mai mari. Economiile acumulate în fondurile de pensii sunt de aproximativ 11 miliarde de euro.

Cotizaţiile sunt deja direcţionate către Trezoreie, în cadrul programului guvernamental de austeritate. Prin aceste măsuri introduse de guvern, persoanele care rămân fidele fondurilor private pierd dreptul de a primi pensii de la stat.

Demersul guvernului reprezintă o încălcare severă şi intenţionată a principiilor Uniunii Europene şi a drepturilor omului, a declarat asociaţia Stabilitas, care reuneşte mai multe fonduri private de pensii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite