Unde ţin administratorii banii tăi de pensie privată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Află în ce instrumente financiare investesc administratorii fondurilor de pensii private obligatorii şi facultative contribuţiile tale.

Peste două treimi din banii viraţi în contul de pensie privată al celor 5,58 milioane de participanţi la Pilonul II (pensii obligatorii) şi Pilonul III (facultative) erau investiţi la finele lunii iunie în titluri de stat – cele mai sigure instrumente financiare privind randamentul garantat.

Unde este investită diferenţa? O cotă de 8,28% din active era plasată în iunie în obligaţiuni corporative, respectiv 476,9 milioane de lei, din care 2,83 milioane de lei constituiau obligaţiuni corporative cu garanţia integrală a statului.

Depozitele bancare aduc randament garantat

Depozitele bancare, de asemenea, cu randament garantat, constituie şi ele un instrument important pentru investiţiile administratorilor de fonduri, mai ales în perioada actuală de turbulenţe financiare.

O pondere de 8,55% din totalul activelor Pilonului II şi Pilonului III erau la finele primului semestru investite în depozite bancare. Ponderea era în creştere de la 6,89% în mai, respectiv 5,84% în aprilie. 

„Investiţiile în aceste instrumente financiare au înregistrat o creştere semnificativă, de 98% faţă de sfârşitul perioadei anterioare. Acest lucru se explică prin revenirea neîncrederii în pieţele financiare, în special imediat după începerea anului 2011, administratorii de fonduri de pensii private optând pentru a păstra banii în depozite constituite în general pe termen scurt“, se arată într-o analiză recentă a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Acţiunile, factor de risc

Depozitele au câştigat teren în detrimentul acţiunilor, instrumente financiare riscante, care au înregistrat deprecieri semnificative în ultima perioadă.

Valoarea activelor investite în acţiuni era la finele primului semestru de 773,7 milioane de lei faţă de 791,96 milioane de lei în martie, ceea ce reprezintă o scădere cu 2,31%. Ponderea acţiunilor în totalul activelor era de 13,43%.

„Această scădere a ponderii a acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti se explică prin scăderea valorii de piaţă a acţiunilor listate pe fondul turbulenţelor existente la nivelul Uniunii Europene şi intensificării crizei datoriilor suverane“, se arată în analiza CSSPP.

Ponderea acţiunilor cotate la bursele de valori din statele membre UE a scăzut uşor la 3,05% în iunie, faţă de 3,26% în martie.

Ponderi mici ale activelor mai erau investite de administratorii de fonduri în obligaţiuni municipale, obligaţiuni emise de instituţii financiare internaţionale, în titluri de participare – OPCVM şi în instrumente de acoperire a riscului.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite