Unde sunt cele 787 de miliarde?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puteţi să o numiţi „întrebarea de 787 de miliarde de dolari“: unde s-au dus toţi acei bani din programul de stimulare a economiei şi de ce acele sume nu au reuşit să stopeze creşterea alarmantă a ratei şomajului?

Planul de stimulare a economiei avea în primul rând scopul de a rezolva problematica locurilor de muncă. Oficialii din Administraţia Obama susţineau că prin acel program se vor salva sau chiar se vor crea între trei şi patru milioane de locuri de muncă. Însă, datele oficiale date publicităţii la 2 iulie prezintă cifre mult mai negre decât ne puteam aştepta: rata şomajului a atins 9,5 procente, cea mai mare din 1983, iar mulţi atenţionează că va creşte şi mai mult.

Încrederea americanilor în planul de stimulare a economiei scade săptămânal, iar în acest timp vice-preşedintele american Joe Biden susţine chiar că administraţia ar putea lansa un nou program de acest tip. Declaraţiile lui Biden vin la doar două săptămâni după ce Barack Obama anunţase că un nou program de stimulare a economiei nu este viabil. Analiştii şi contractorii federali susţin că toate aceste cheltuieli se fac într-un ritm foarte rapid.

S-a dovedit însă că pentru a cheltui miliarde de dolari este nevoie de timp, cu atât mai mult cu cât numeroase contracte se întind pe perioade de câţiva ani. „Există constrângeri reale de ordin fizic, legal, plus că trebuie să fim atenţi la modul cum se încredinţează aceşti bani“, explică George Guess, directorul Centrului pentru Cercetări în domeniul Finanţelor, la Universitatea Americană de Afaceri Publice.

„Acesta este modul în care funcţionează lucrurile într-o democraţie descentralizată“, spune Guess. „Onvia“, o companie care urmăreşte unde se duc banii alocaţi acestui plan, estimează că aproximativ 65 de miliarde din cele 240, ce au fost alocate cheltuielilor din infrastructură, au dispărut deja. Aceste cifre, cumulate cu cele oferite de oficialii guvernamentali demonstrează o activitate intensă, susţin analiştii.

„Onvia“ a identificat 18.500 de proiecte specifice acoperite de legislaţie, însă banii au ajuns la doar 1.800 dintre acestea, în timp ce alte 5.000 sunt pe lista de aşteptare. Pentru restul contractelor, fondurile au fost alocate,  dar nu au fost cheltuite. Chiar şi când aceşti bani vor fi cheltuiţi, nu va fi uşor să delimităm câte locuri de muncă s-au câştigat. Puţini experţi se aşteaptă ca situaţia de pe piaţa muncii să se îmbunătăţească în acest an, iar majoritatea cred că rata şomajului ar putea depăşi chiar zece procente.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite