Un sfert dintre datornicii mari la bănci au restanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 240.000 de persoane fizice şi juridice cu împrumuturi bancare de peste 20.000 de lei înregistrau la finele primului semestru întârzieri la plata ratelor. Valoarea restanţelor la creditele mari a ajuns la finele lunii iunie la echivalentul a 4,27 miliarde de euro, reprezentând aproape 7,3% din totalul portofoliului.

Ieşirea economiei din recesiune la sfârşitul primului trimestru din acest an nu a adus neapărat şi o îmbunătăţire a situaţiei financiare a populaţiei şi firmelor. Iar asta se reflectă în comportamentul de plată a ratelor la creditele contractate. Un sfert dintre cei care au împrumutat de la bănci sume de peste echivalentul a 20.000 de lei (aproximativ 4.750 de euro) înregistrau restanţe la sfârşitul lunii iunie. Mai exact, dintre cei 961.000 de datornici la bănci - persoane fizice şi juridice - peste 240.000 aveau rate restante, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. Faţă de luna mai, rândul restanţierilor a fost îngroşat cu peste 4.400 de persoane.

Puterea de cumpărare, în scădere

În ceea ce priveşte valoarea restanţelor acumulate de cei peste 240.000 de datornici, aceasta se ridica la finele lunii iunie la 18 miliarde de lei (4,27 miliarde de euro), în creştere cu 3% faţă de luna precedentă. Comparativ cu nivelul din iunie 2010, valoarea este mai mare cu 41,5%. Cele mai multe întârzieri, respectiv 83% din total, depăşesc 90 de zile.

Ponderea restanţelor în totalul portofoliului de credite era în iunie de 7,28%, în uşoară scădere faţă de luna precedentă, pe fondul creşterii soldului de împrumutri acordate. Principalii factori care au determinat creşterea valorii restanţelor sunt reducerea veniturilor şi creşterea preţurilor, mai exact, scăderea puterii de cumpărare. Valoarea indicatorului a scăzut cu mai mult de 15% în primele şase luni ale acestui an. 

image

VEZI AICI STRUCTURA ÎN PROFIL TERITORIAL A CREDITELOR ŞI DEPOZITELOR CLIENŢILOR NEBANCARI, NEGUVERNAMENTALI

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite