VIDEO Un sfert din marfa de pe tarabe e falsificată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimul an au fost reţinute produse contrafăcute în valoare de 91 de milioane de euro, de două ori mai mult decât în 2008, cele mai multe provenind din China şi din Turcia. Ţigările, îmbrăcămintea şi telefoanele mobile se regăsesc cel mai des printre mărfurile contrafăcute confiscate de autorităţi în 2009.

La o simplă plimbare prin angrourile sau pieţele din oraş observi cu uşurinţă, pe tarabe, produse care imită mărfuri cu nume celebre. De exemplu, pe o şapcă este inscripţionată marca Adibas, replica falsificată a firmei Adidas, sau un tricou are sigla Lacoste - un crocodil, însă el are capul îndreptat spre stânga nu spre dreapta, cum este cel original.

Vezi aici lista produselor contrafăcute confiscate în 2008 şi 2009.

Un alt exemplu sunt copiile ceasurilor Cartier şi Rolex, care pot fi găsite la orice magazin de cartier ce comercializează gablonţuri. Şi acestea sunt doar câteva dintre produsele care demonstrează că falsificatorii nu duc lipsă de imaginaţie.

Falsificatorii preferă hainele şi ţigările

Cele mai mari cantităţi de mărfuri reţinute în 2009 la vămile din ţară au fost ţigaretele (67 de milioane de bucăţi faţă de 19 milioane în 2008) şi produsele de îmbrăcăminte (1,7 milioane de unităţi, faţă de peste 808.000 de unităţi în 2008), potrivit Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV). Şi telefoanele mobile, cu tot cu accesoriile pentru acestea, se regăsesc pe lista produselor confiscate. Iar numărul dispozitivelor reţinute anul trecut a explodat faţă de 2008. Astfel, au fost oprite de autorităţi peste 24.000 de telefoane mobile şi dispozitive în 2009, faţă de doar 2.450 în anul precedent.

Pe aceeaşi listă regăsim şi medicamentele. Anul trecut, au fost reţinute 2.400 de bucăţi, în scădere însă faţă de 2008, când au fost confiscate 15.600. În ceea ce priveşte valoarea mărfurilor confiscate anul trecut, aceasta practic s-a dublat faţă de 2008. Astfel, în 2009 au fost reţinute produse în valoare de 91 de milioane de euro, faţă de doar 41 de milioane de euro în anul precedent. Iar Constanţa deţine supremaţia în ceea ce priveşte numărul cazuri de produse falsificate, cu 50 de milioane de bucăţi.

„Este considerată contrafacere utilizarea unei mărci înregistrate în mod identic sau similar pentru produse de acelaşi gen", arată Vasile Turcu, managing partner în cadrul casei de avocatură Turcu&Turcu şi director al Asociaţiei Române pentru Combaterea Contrafacerii.

Fără garanţie

De aceea, putem să cumpărăm cu uşurinţă un tricou cu sigla Adidas, identică cu cea originală, însă materialul şi cusăturile fac diferenţa dintre produsul real şi cel contrafăcut. Iar articolele „de firmă" cu preţuri foarte mici, cumpărate de români din pieţe, fără bon sau chitanţă, nu prezintă nicio garanţie că sunt originale. „Trebuie făcută o separaţie şi din punctul de vedere al consumatorilor, există o diferenţiere între cei care cumpără produse contrafăcute în mod voluntar şi cei care le cumpără în necunoştinţă de cauză", spune Bogdan Belciu, director A.T. Kearney România.

„Made in" Ucraina

Principalele ţări de import sunt China, Turcia, Ucraina sau Republica Moldova, potrivit datelor ANV. În plus, preşedintele REACT include pe această listă Italia sau Grecia şi menţionează faptul că un sfert din comerţul românesc este reprezentat de comercializarea produselor falsificate.

În 2009, la nivelul Uniunii Europene, China reprezenta principalul exportator de mărfuri falsificate, cu 54% din totalul produselor contrafăcute.

Textilele, de exemplu, vin din Turcia sau China, iar ceasurile falsificate sau parfumurile sunt aduse din Taiwan sau Coreea. Mai mult, India este principalul exportator de medicamente contrafăcute.

Unde se vând produse contrafăcute

Constanţa deţine supremaţia în ceea ce priveşte numărul cazuri de produse falsificate reţinute anul trecut, cu 50 de milioane de bucăţi, potrivit datelor Autorităţii Naţionale a Vămilor.

„Hai la parfum original, franţuzesc, cu 10 lei!"

Aşa sună anunţul cu care te îmbie un vânzător cu stand în complexul comercial Flora din Bucureşti. Se jură pe „absolut toată familia" că substanţa din recipientele de pe raft este parfum original, de provenineţă franceză.

Intru în standul lui şi mă arăt interesat să cumpăr de la el aşa ceva, pentru a comercializa la magazinul meu de la ţară. Şi, ca să îmi arate că e comerciant serios, mă ademeneşte şi cu vânzarea pe factură. În timp ce discutam, ochii s-au oprit pe rafturi, unde puteai să admiri parfumuri „originale" „BossAnova", „Triky", Gioagriu Amrani" sau „Adibao".

Cel din urmă era în ambele variante: pentru bărbaţi, dar şi pentru femei.„Toate numai pentru 10 lei", după cum mă ademeneşte vânzătorul. L-am întrebat, încă o dată, de unde le procură, iar răspunsul a venit aproape instantaneu: „din Franţa, frate, sunt originale". Nu a reuşit să mă convingă şi a rămas cu marfa nevândută.

Un whisky foarte... rar

Am plecat la următorul comerciant, care se baza strict pe vânzarea de băuturi alcoolice fine. Avea de toate: whisky, gin, vin, şampanie şi cam toată gama de „fineţuri". Printre ele, ceva „special, pentru ocazii unice", după cum a încercat să ma atragă comerciantul. Un whisky foarte rar, scoţian, vechi de foarte mulţi ani. „Numai bun de cadou, pentru o persoană deosebită", îmi spune comerciantul. Pentru că nu m-am arătat prea convins să cumpăr „minunăţia", a încercat să mă facă să cred că sunt pe cale să cumpăr o adevărată raritate. Îmi arată pe eticheta sticlei, undeva în spate, numărul 26.600 şi mă asigură că nu au fost produse şi îmbuteliate decât 30.000 de astfel de sticle.

Deci, sunt un fericit că undeva, într-un stand din România, am putut să-mi cumpăr o raritate de whisky. Am încercat să găsim, la alt stand, şi celebrele ceasuri contrafăcute. Am ajuns în dreptul unui comerciant care vindea, printre altele, şi ceasuri. L-am întrebat de „ceasuri originale", dar răspunsul a fost sec: "Nu mai am, frate, din alea originale, că a intrat garda în noi". Amărăciune şi suspin în vocea „afaceristului", care acum se vede nevoit să vândă ceasuri „originale" cu înscrisuri chinezeşti. Totuşi, vechile metehne nu se uită aşa repede. La stand avea de vînzare „huse originale" pentru Apple iPhone. Albe, roşii, negre, pestriţe - „pentru numai 20 de lei".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite