Un pachet minoritar din acţiunile Tarom va fi privatizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a menţinut în scrisoarea de intenţie la noul acord cu FMI obiectivul de a privatiza Oltchim, complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova şi Tarom, companie unde doar un pachet minoritar va fi vândut, au declarat surse citate de Mediafax.

În scrisoarea de intenţie către FMI de la evaluarea precedentă, Guvernul îşi asumase că, până la finele lunii aprilie, va finaliza analiza în vederea identificării unui investitor strategic la Tarom.

De asemenea, Guvernul va continua programele de vânzare a pachetelor minoritare la Petrom (10%), Transelectrica (15%), Transgaz (15%) şi Romgaz (15%).

La Compania Naţională a Huilei, cel mai mare datornic la buget, şi Termoelectrica, autorităţile trebuie să separe activităţile viabile de cele neviabile, anterior oricărei decizii de privatizare sau închidere.

La celelalte companii va continua procesul de eficientizare, iar mecanismele de reducerea a arieratelor, fie prin compensare, fie prin ştergere directă, vor necesita consultări prealabile cu Comisia Europeană pentru a se stabili dacă reprezintă o formă de ajutor de stat.

Procesul de restructurare la companiile de stat va trebui să conducă, în final, atât la scăderea arieratelor, cât şi a pierderilor.

Potrivit scrisorii de intenţie de la evaluarea precedentă arieratele companiilor trebuie să scadă la 18 miliarde de lei până la finele acestui an.

Reprezentanţii FMI vor prezenta luni concluziile după prima evaluare a noului acord cu România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite