Ne paşte un nou acord cu FMI-ul? Parerea specialistului: Măsura ar trebui să fie doar preventivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prima parte a celei de-a doua zi a misiunii FMI în România, delegaţia de experţi a avut o întrunire cu liderii confederaţiilor patronale reprezentative. Prima idee desprinsă din aceste tratative a fost necesitatea încheierii unui nou acord de finanţare cu Fondul. Domeniile prioritare în care ar putea fi alocaţi banii din viitorul acord sunt investiţiile, plata arieratelor, co-garantarea finanţărilor din fondurile europene şi in

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, i-a anunţat pe reprezentanţii patronatelor că există discuţii privind un nou împrumut de la FMI, dar încă nu a fost stabilită o sumă, ci doar domeniile pe care ar trebui să se axeze investiţiile. Pentru a creiona câteva posibile detalii privind acest eventual program nou de asistenţă financiară, analistul financiar Aurelian Dochia, consultant de investiţii, arată că acordul ar trebui să fie unul de tip „precautionary“ (n.n. – preventiv), nu unul clasic de tip „stan-by“.


„Pentru economia românească ar fi util să avem mai degrabă un acord precautionary, adică nu să tragem efectiv bani, ci doar să avem acces la finanţare în caz de derapaje. Acordul ar fi util mai mult pentru semnalul de încredere pe care îl percep investitorii străini“, a spus Aurelian Dochia.

„Suma de 15 miliarde de euro ar fi rezonabilă“

Analistul a arătat că suma pe care ar trebui să o avanseze Fondul Monetar în noul acord ar fi, cel mai probabil, 15 miliarde de euro. „România trebuie să încerce să intre pe o tendinţă de diminuare a datoriei externe, astfel că un acord pe mai mult de 20 de miliarde de euro ar aduce o povară prea mare. 15 miliarde de euro, în regim precautionary, ar fi o sumă rezonabilă“. Pentru cei ce se aşteaptă ca banii FMI să fie folosiţi în diverse investiţii, Aurelian Dochia precizeză că „prin statutul Fondului Monetar, finanţările acordate statelor sunt destinate numai corectării balanţelor de plăţi, nu şi investiţiilor. „Numai în mod indirect şi după stabilizarea balanţei de plăţi putem vorbi de investiţii“, conchide analistul financiar.


Jeffrey Franks a spus că FMI va avea, „la un moment dat“, discuţii cu Guvernul despre modul în care va fi continuată relaţia cu instituţia financiară internaţională, arătând că Executivul şi-a arătat interesul pentru o nouă colaborare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite