Un fond de investiţii al Ikea a cumpărat terenul fabricii Timpuri Noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul de investiţii Interprime Properties, parte din grupul suedez Ikea, a cumpărat platforma Timpuri Noi din central Bucureştiului pentru 34,6 milioane de euro

Terenul, amplasat în Splaiul Unirii Nr.165, are o suprafaţă de peste 51.000 de metri pătraţi, iar vânzarea a fost anunţată de compania Timpuri Noi. În 2007 compania solicita 100 milioane de euro, fără TVA, pentru vânzarea terenului, ocupat în proporţie de 60% de construcţii.

Interprime Properties este controlată în proporţie de peste 99,99% de către compania Romprop Holding B.V., înregistrată în Olanda la aceeaşi adresă cu firma Vastint Holding, deţinută de Inter-IKEA Group, dezvoltatorul şi operatorul magazinelor Ikea din Europa şi China, informează Mediafax.

Totodată, Vastint Holding controlează firma lituaniană Pinus Proprius, care deţine restul de 0,01% din capitalul fondului care a cumpărat platforma Timpuri Noi. Mai mult, Marius Baltramiejunas, managing director al Pinus Proprius, este preşedintele Consiliului de Administraţie al Interprime Properties.

Principalul acţionar al Timpuri Noi este Asociaţia Salariaţilor, cu 73,64% din titluri, iar SIF Muntenia deţine 21,95% din capital.

Grupul suedez Ikea a intrat în luna martie direct pe piaţa de retail românească, după achiziţia drepturilor de operare şi a francizei magazinului din Bucureşti.

Franciza Ikea pe piaţa locală a fost operată de firma Moaro Trading, iar acţionarii acestei entităţi sunt firmele Engma Beheer (75,7%), Turkmall Retail BV (24,25%) şi Inter Ikea Systems BV (0,05%), conform informaţiilor de la Registrul Comerţului.

Vânzări în scădere

Începând cu data de 8 martie 2010, Ikea România a devenit parte din Ikea Group, după trei ani de operare sub franciză locală, acordată de Inter Ikea Systems, francizorul global al conceptului Ikea. Moaro Trading a fost achiziţionată de Ikea Balkan, companie parte a grupului suedez. Grupul are 301 magazine în 37 de ţări, din care 268 operate direct şi restul de 33 prin francize locale.

Vânzările magazinului Ikea din Băneasa au scăzut cu 9% în 2009 comparativ cu anul 2008, până la valoarea de 349,2 milioane de lei. În ciuda scăderii vânzărilor, magazinul din Bucureşti se menţine în prima treime în topul magazinelor Ikea din lume în privinţa vânzărilor înregistrate în 2009. De asemenea, Ikea este liderul pieţei interne de mobilă, estimată la peste 1,3 miliarde de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite