Un angajat din zece lucrează part-time

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape un milion de români sunt salariaţi cu jumătate de normă. Dintre aceştia, un sfert îşi doresc să lucreze mai multe ore, potrivit datelor Eurostat.

La sfârşitul anului trecut, România avea puţin peste nouă milioane de angajaţi cu vârste cuprinse între 15 şi 74 de ani. Dintre aceştia, 10,5%, adică 957.115 persoane, erau angajaţi part-time, potrivit datelor publicate recent de Biroul european de statistică, Eurostat. Fie că programul nu le permite să lucreze cu normă întreagă, fie nu şi-au găsit un job full-time şi, în ultimă instanţă, au optat pentru part-time.

Potrivit Biroului european de statistică, 237.000 de români sunt angajaţi cu normă parţială, dar îşi doresc şi sunt apţi să lucreze mai multe ore. Adică unu din patru angajaţi part-time şi-ar dori să lucreze mai mult. La sfârşitul lunii februarie, rata şomajului din România se situa la 7,1%, în scădere de la 7,5% la finele anului trecut. 

Part-time, soluţie de criză pentru spanioli

Dacă în ţările care au făcut parte din fostul bloc sovietic, precum România, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, Cehia şi Polonia, ponderea angajaţilor part-time în total este de aproximativ 10% sau se situează sub acest nivel, în ţările dezvoltate din Vest, situaţia stă diferit.

De exemplu, în Olanda, unu din doi angajaţi era la finele anului trecut salariat cu normă parţială, iar în Marea Britanie, Germania, Suedia, Danemarca, Belgia şi Austria - unu din patru angajaţi. Totuşi, trebuie subliniat faptul că doar 2,8% din olandezii care au contracte de muncă part-time îşi doresc sau sunt apţi să lucreze mai multe ore.

Situaţia stă diferit în ţările membre ale Uniunii Europene care au fost lovite puternic de criza economică şi unde şomajul a ajuns la cote alarmante. În Spania, rata şomajului era de 23% la sfârşitul lui 2011, iar în februarie a urcat la 23,6%, cel mai înalt nivel din blocul comunitar. Mai mult, unu din doi tineri din Peninsulă este şomer. Peste 1,2 milioane de spanioli erau angajaţi part-time la sfârşitul lui 2011, reprezentând 14% din total. Dintre aceştia, jumătate îşi doresc să lucreze mai multe ore, însă nu au găsit un loc de muncă, aşa că au preferat să opteze pentru un job cu normă parţială.

În Grecia, un alt stat lovit de criză, în care rata şomajului a ajuns la 21%, aproape 60% din cei care aveau un job part-time la finele lui 2011 s-au arătat disponibili să lucreze mai mult. Situaţia este similară în Letonia, unde 51.000 de angajaţi cu normă parţială îşi doresc să găsească un loc de muncă cu normă întreagă.

info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite