Un an de la listarea Fondului Proprietatea: Plictiseală şi discursuri reşapate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi este o zi de sărbătoare pentru Fondul Proprietatea, cel puţin teoretic: se împlineşte un an de la listarea sa la Bursa de Valori Bucureşti, cel mai important eveniment bursier al anului trecut din Europa Centrală şi de Sud-Est.

Ca şi atunci, oficialii Fondului, mai exact ai administratorului Franklin Templeton, au organizat o conferinţă unde au invitat diverse personalităţi.

Anul trecut evenimentul a fost marcat de o efervescenţă remarcabilă, discursuri înflăcărate, aplauze din sală - chiar şi din rândul ziariştilor (de regulă apatici la astfel de festivisme). Peste 120 de oameni - brokeri, bancheri, foşti miniştri şi prim-miniştri, ziarişti din presa naţională şi internaţională - s-au înghesuit să prindă un loc cât mai în faţa la primul clopoţel.

Ei bine, la un an după, conferinţa nu mai seamănă deloc cu ce a fost atunci.

Primele semne de dezinteres au apărut încă dinainte de începerea conferinţei. Deşi în invitaţie se preciza că evenimentul începe la ora 9.30, cu zece minute înainte doar trei-patru ziarişti se aflau în sală.

Singurul care a ajuns la timp a fost ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, care a intrat în sediul BVB la ora 9.20 şi a aşteptat stingher să se umple sala.

Cei care au ajuns totuşi la timp să bea o cafea vorbeau doar despre ninsoarea care a paralizat Bucureştiul sau despre protestele de zilele trecute.

Oficialii Franklin Templeton au ajuns cu zece minute înainte de ora 10.00, curios de târziu faţă de anul trecut, când erau în sală cu o oră înainte de începerea conferinţei şi îşi întâmplinau oaspeţii.

Discursurile au fost şi ele lipsite de esenţă şi entuziasm. În afară de deja desuetul mesaj privind importanţa întăririi pieţei de capital pentru economia românească, nimeni nu a spus mai nimic.

Nici măcar ambasadorul SUA, care ne-a obişnuit cu discursuri tăioase, de genul „dacă nu liberalizaţi piaţa de energie nu va investi nimeni aici" sau spumoase, precum „crearea a doi giganţi energetici este ca reaşezarea şezlongurilor pe Titanic".

Singura frază din discursul lui Gitenstein care a meritat o ştire a fost „Profiturile companiilor de stat sunt prea des direcţionate spre buzunarele unor persoane influente".

Întrebat ulterior dacă poate da exemple clare de companii unde profitul a mers către persoane influente şi dacă are dovezi în acest sens, Gitenstein a răspuns, vizibil iritat, că „este treaba procurorilor. Nu voi menţiona cazuri specifice".

În rest, diplomatul a repetat a nu ştiu câta oară povestea cu necesarul de investiţii de 10 milioane de euro în sectorul energetic şi cu nevoia de a avea autostrăzi.

La conferinţa de astăzi nu a mai fost prezentă nicio personalitate din afara sferei bursiere.

Un lucru au avut totuşi în comun cele două evenimente: absenţa ministrului Economiei, Ion Ariton, şeful instituţiei în subordinea căreia se află cele mai importante companii din portofoliul Fondului Proprietatea.

Aceasta deşi a fost invitat, la fel ca şi premierul Emil Boc. Discursul în format tipărit al lui Gitenstein, distribuit ziariştilor înainte de conferinţă, începea cu „Domnule prim-ministru, domnule ministru Ariton...".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite