Un’ te duci tu, leule?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moneda naţională a câştigat în numai două săptămâni aproape trei bani în raport cu euro, iar cursul de schimb a atins ieri cel mai redus nivel de la începutul lui 2009. Apetitul investitorilor pentru monedele riscante, în contextul destabilizării economiei greceşti, şi valuta primită de o bancă de la „mama“ ei au adus leul la un nou maxim.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat pentru astăzi un curs de schimb de 4,0716 lei/euro, cel mai redus nivel din ianuarie 2009 şi până în prezent. Un curs mai scăzut a fost atins la 6 ianuarie 2009, când banca centrală a anunţat o referinţă de 4,0629 lei/euro.

Aprecierea semnificativă a leului în raport cu moneda europeană este pusă pe seama unui amalgam de factori. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a explicat la un post de televiziune că întărirea monedei naţionale are la bază infuzia de capital pe care o bancă-mamă a făcut-o filialei sale din România.

„Una dintre băncile româneşti cu capital străin a primit bani de la mama ei", a spus Vasilescu. Pentru ca aportul de capital să fie înregistrat în contabilitatea băncii, el a fost schimbat din euro în lei. Astfel, pe piaţa valutară a fost aruncată mai multă valută, cantitatea de lei a scăzut, iar moneda naţională a devenit mai scumpă.

Pe de altă parte, moneda europeană este blocată pe un trend descendent în raport cu celelalte valute (leu, zlot polonez, forint) din cauza incertitudinilor legate de rezolvarea problemelor din Grecia, scrie Reuters.

În plus, spun dealerii, creşterile de pe bursele europene au creat un cadru favorabil monedelor riscante, printre care se numără şi leul. În contextul în care România deţine încă cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană (7% - dobânda de politică monetară), mulţi investitori sunt atraşi să-şi plaseze resursele în lei.

Iar cererea de lei, în detrimentul valutelor, întăreşte moneda naţională. La toate acestea, trebuie adăugat faptul că, în ultimele luni, scena politică nu a mai fost dominată de frământări, iar acordul cu FMI a intrat pe făgaşul normal. Ceea ce crează premisele unui climat favorabil pentru intrarea leului pe un trend ascendent.

BNR ţine cursul sub control

Adrian Vasilescu este de părere că nu se poate vorbi încă de o tendinţă de apreciere a leului şi că scăderea de ieri a cursului de schimb este doar o „întâmplare fericită". La rândul său, Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economistul-şef al ING Bank, a anticipat scăderea de ieri a cursului, dar crede că Banca Naţională nu va lăsa leul să se întărească foarte mult.

„Banca Naţională a României ar putea interveni pentru a limita o întărire substanţială a leului", a spus Chidesciuc. În plus, el este de părere că înţelegerea dintre Franţa şi Germania privind implicarea FMI în ajutorul Greciei va avea un impact negativ limitat asupra monedelor din Europa Centrală şi de Est, deci, implicit, şi asupra leului.

Economiştii ING Bank anticipează un nivel al cursului de 4,15 lei/euro la finele lunii, respectiv 4,25 lei/euro la jumătatea anului. Mulţi analişti se aşteaptă însă la o întărire în continuare a leului în raport cu euro, pe fondul valutei ce urmează să intre în ţară de Paşte prin intermediul românilor care muncesc peste hotare.

Totuşi, remiterile acestora au scăzut de la o lună la alta în ultimul an, în ianuarie atingând minimul istoric. Este astfel de aşteptat ca acestea să nu mişte prea tare cursul, aşa cum s-a întâmplat şi de Crăciun.

Euro slăbeşte, dolarul se întăreşte

Incertitudinile legate de rezolvarea situaţiei din Grecia şi retrogradarea ratingului Portugaliei a întărit dolarul, astfel că BNR a afişat un curs în creştere şi faţă de leu, de 3,0469 lei/dolar.

"Banca Naţională a României ar putea interveni pentru a limita o întărire substanţială a leului."
Nicolaie Chidesciuc
economist-şef al ING Bank

"Una dintre băncile româneşti cu capital străin a primit bani de la mama ei."
Adrian Vasilescu
consilierul
guvernatorului BNR


Infografie Leu/Euro
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite