Ultimul contract cu "băieţii deştepţi" expiră abia în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit ministrului economiei, Varujan Vosganian, unele contracte de vânzare a energiei electrice încheiate prin negociere directă sunt valabile pentru încă opt ani de acum încolo

Potrivit ministrului economiei, Varujan Vosganian, unele contracte de vânzare a energiei electrice încheiate prin negociere directă sunt valabile pentru încă opt ani de acum încolo

"Băieţii deştepţi" pot dormi liniştiţi. Niciun contract de vânzare a electricităţii, negociat direct, nu a fost considerat până acum în afara legii şi este foarte greu să dovedeşti ilegalitatea unor astfel de contracte, a declarat, pentru Adevărul, ministrul economiei şi comerţului, Varujan Vosganian.

"Până în 2015 mai există contracte, dar destul de puţine, pentru că în perioada 2001-2006 s-au încheiat contracte pe termen lung, de până la 10-12 ani. În acelaşi timp, chiar şi acum, pe platforma bursieră se negociază contracte pe termene mai lungi, fiindcă nu poţi obliga un mare consumator de energie să negocieze contracte pe termene scurte, pentru că aceasta ar crea mare instabilitate", a spus Vosganian.

Potrivit ministrului, rezilierea contractelor ar fi o procedură extrem de complicată, pentru că ar trebui înfiinţată o comisie care să verifice oportunitatea contractelor, să ia în calcul preţul energiei la vremea respectivă, natura consumatorului, momentul în care s-au semnat contractele, cantitatea livrată etc. "Sunt sute de contracte, ar fi o activitate foarte laborioasă, extrem de riscantă, ar fi urmată de un număr foarte mare de procese, pentru că nimeni nu poate deosebi legalitatea de oportunitate", a explicat Vosganian. De altfel, deşi de neregulile privind vânzarea de energie se vorbeşte de circa doi ani, niciun producător de electricitate nu este sau nu a fost anchetat. Mai mult, nici DNA nu se grăbeşte să se autosesizeze.

Scandalurile din energie, "răfuieli politice personale"

În opinia ministrului economiei, piaţa de energie a moştenit nişte disfuncţionalităţi care au plecat de la organizarea sistemului, începând cu existenţa unei singure unităţi - CONEL - şi până la separarea în unităţi de producţie cu preţuri foarte diferite. Vosganian a recunoscut şi faptul că existenţa doar a unor producători de stat este o problemă. "Din aceste disfuncţionalităţi, cu siguranţă, unii agenţi economici au avut de câştigat", a spus ministrul, adăugând că toate lucrurile vor fi reaşezate doar printr-o piaţă transparentă şi flexibilă. De altfel, o soluţie privind piaţa de energie va fi dată săptămâna aceasta şi ea se va baza pe Opcom, operatorul bursei de energie. "Principalul nostru obiectiv legat de Opcom este să creăm o piaţă mai flexibilă, pe contractele bilaterale, o formulă de licitaţie cu strigare continuă, care să permită o mai bună adaptare la preţul între solicitant şi ofertant. Este posibil să permitem şi Bursei Române de Mărfuri să tranzacţioneze energie, pentru consumatorii finali", a afirmat Vosganian.

Întregul scandal legat de piaţa de energie este, în opinia ministrului, doar o răfuială politică, în care ministerul economiei nu vrea să fie implicat. În plus, începerea unei acţiuni de cercetare a contractelor ar însemna că tot contextul - legat de sacoşe cu bani, de răfuieli politice - este validat. Potrivit ministrului, dacă cineva ştie anumite lucruri, să le spună clar. "Dacă există cazuri de acest gen (în care s-a încălcat legea - n.r.) şi ele sunt semnalate, organele de cercetare penală se pot implica. Să începem să cercetăm toată activitatea ministerului din 1990 şi până acum, numai ca să dăm satisfacţie unor răfuieli personale, nu mi se pare soluţia cea mai bună şi care să ducă la credibilizarea ministerului", a conchis Vosganian.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite