Ultimele pregătiri pentru împrumutul extern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) face ultimele pregătiri pentru atragerea primului împrumut de pe piaţa externă, prin intermediul platformei Medium Term Notes (MTN). Acesta ar urma să fie făcut în această săptămână, sau cel târziu săptămâna viitoare, „analizând cel mai prielnic moment“, potrivit unor oficiali MFP.

Potrivit strategiei aprobate de Guvern, statul urmează să atragă şapte miliarde de euro pe parcursul a trei ani, prin titluri de stat cu scadenţa între cinci şi zece ani. Momentul următor încheierii ultimei evaluări a acordului stand-by este considerat de analişti ca fiind cel mai potrivit pentru atragerea unei sume indicative de un miliard de euro, urmând ca o sumă similară să fie atrasă în toamnă. Totodată, MFP ar putea emite o emisiune de eurobonduri de două miliarde de euro în vară, având în vedere că în luna iulie se va atinge un vârf de plată al datoriei publice.
Potrivit economistului-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal, această emisiune de eurobonduri ar putea fi combinată cu o alta pe piaţa locală. Potrivit estimărilor băncii, necesarul lunar de finanţare a deficitului bugetar, în acest an, este de maximum cinci miliarde de lei. Pal se aşteaptă, în continuare, la o scădere a randamentelor, corelată cu o reducere a dobânzii de politică monetară, până la finele acestui an, de 5,5%. Pentru februarie, MFP a programat şase licitaţii prin care intenţionează să vândă obligaţiuni şi certificate de trezorerie de 5,4 miliarde de lei. Suma este cu 22% mai mică decât împrumuturile din ianuarie, de 6,92 miliarde de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite