Ultimele rezerve energetice, la vanzare in 2006

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar Romgaz Si Muntenia-Sud s-ar mai putea vinde bine in 2006. Seria marilor vanzari a inceput in 2004, cand austriecii de la OMV au cumparat Petrom. Se vindeau intreaga productie de titei si jumatate

Doar Romgaz Si Muntenia-Sud s-ar mai putea vinde bine in 2006. Seria marilor vanzari a inceput in 2004, cand austriecii de la OMV au cumparat Petrom. Se vindeau intreaga productie de titei si jumatate din productia de gaze a Romaniei. Ce valoare i-a mai ramas Romaniei de vandut? Cealalta jumatate a productiei de gaze, detinuta de Romgaz, si cea mai buna distributie de energie electrica - Muntenia-Sud. Pe langa acestea, vor mai fi de vanzare si ceva ,mizilicuri": complexurile energetice Turceni, Rovinari si Isalnita, pe care s-au batut firmele de consultanta, dar nu si investitorii. Pentru a le vinde, totusi, autoritatile incearca sa le imbunatateasca structura, ajutandu-le sa absoarba si centrale hidro. Pe masa guvernului se afla spre aprobare o noua strategie energetica integrata, care prevede tocmai transformarea celor trei centrale in cinci centre de profit.
Atentie la vanzarea Romgaz!
Romgaz, cu o productie de 6,5-7 miliarde mc gaze pe an, a obtinut profituri uriase - 6.000 miliarde lei pe zece luni 2005. Aceste profituri se vor dubla, in contextul in care pretul gazelor interne va creste de la 110 $/1000 mc, cat este in prezent, la peste 300 $/1000 mc, cat va fi la 1 ianuarie 2007. Ne putem imagina ce bataie va fi pe ultima mare resursa naturala a Romaniei - gazele. Romanii se tem insa de aceasta privatizare, avand ca prost exemplu comportamentul austriecilor de la OMV dupa ce au cumparat Petrom. Radu Berceanu, fost ministru al industriilor, cauta solutii: ,Statul mai detine inca 49% din Petrom, spre exemplu, dar are doar doi reprezentanti in AGA din 7, cati exista. Si acestia sunt doar de forma, caci noul proprietar este cel care plateste". Analistul Daniel Daianu, fost ministru al finantelor, atrage atentia: ,Utilitatile se numesc publice tocmai pentru ca se adreseaza unei mari mase de consumatori. Negociatorii romani trebuie sa nu repete greseala de la OMV si sa negocieze astfel incat renta naturala a resurselor sa nu ii favorizeze suta la suta pe investitori. Daca situatia ar fi fost normala, OMV nu ar fi ajuns la exorbitantul profit de 500 milioane euro in noua luni 2005".
Muntenia-Sud, cea mai profitabila distributie de energie
A doua mare privatizare din sistemul energetic va fi cea a societatii Muntenia-Sud, estimata la peste 500 milioane euro. Despre aceasta privatizare, Codrut Seres, ministrul economiei si comertului, declara: ,Ne dam toata silinta sa facem o afacere buna cu privatizarea Muntenia-Sud. Acesta este si motivul pentru care am prelungit pana la 31 ianuarie termenul de depunere a ofertelor". Printre ofertanti figureaza: AES Corporation - SUA, CEZ - Cehia, Enel - Italia, EnBW Energie - Germania, E.ON Energie - Germania, EVN - Austria, Gaz de France, Iberdrola - Spania, RWE Energy - Germania si Union Fenosa International - Spania.
Rovinari, Turceni si Isalnita, imbunatatite cu centrale hidro
Privatizarea complexurilor energetice Rovinari, Turceni si Isalnita se afla in stand by, desi toate trei au deja consultantul in persoana firmei Deloitte Touche. Cum insa nu prea sunt interesante la privatizare, desi inglobeaza cele mai bune cariere si centrale termice, autoritatile au hotarat sa le alipeasca si cateva hidrocentrale pentru a le imbunatati performanta. Pentru 2005, cele trei centrale au obtinut impreuna un profit de 60 milioane euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite