Ultima zi pentru investitorii interesaţi de Oltchim. Străinii vor combinatul de la Râmnicu-Vâlcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi este ultima zi în care cei interesaţi de cumpărarea combinatului Oltchim Râmnicu-Vâlcea pot depune oferte. Mâine vor fi deschise ofertele cu preţul propus şi va avea loc licitaţia cu strigare.

Până vineri, caietul de sarcini pentru privatizarea Oltchim a fost cumpărat de 13 investitori, în majoritate companii străine, iar băncile care au creditat în trecut compania sunt dispuse să continue spijinirea combinatului chimic.

"Numai ieri (marţi – n.r.) s-au vândut trei caiete de sarcini la Oltchim, în total am vândut peste zece.  O altă veste bună în curs de construire este că băncile nu au declinat în vreun fel disponibilitatea de a contribui. La nivelul băncilor, situaţia Oltchim este înţeleasă într-un cadru mai larg. Ele spun că sunt dispuse, alături de Ministerul Economiei, să participe la reluarea funcţionării Oltchim", a declarat şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu.

Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) se aşteaptă să primească astăzi cel puţin trei oferte pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea şi nu exclude o participare a unei mari companii din Rusia.

"Nu exclud, ba chiar îmi doresc să avem o ofertă de la o mare companie rusă, direct sau prin afiliaţi", a declarat vineri şeful OPSPI, Remus Vulpescu.

În urmă cu două săptămâni Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

"La Oltchim una din probleme este şi reluarea operării, este cea mai urgentă, pentru că nici un due-dilligence nu se poate face pe o companie industrială oprită. Noi acum încercăm să asigurăm plata integrală a salariilor pe iulie şi credem că vom reuşi. Oltchim are de ieri conducere executivă operaţională", a adăugat Vulpescu.

Vechea conducere a Oltchim a demisionat săptămâna trecută.

La conducerea combinatului a fost desemnat directorul general adjunct, Radu Olaru, "cel puţin" până la privatizarea Oltchim, a mai spus Vulpescu.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condiţiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a şasea evaluări a acordului cu România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite