Ultima zi pentru declaraţia unică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele pot depune până astăzi formularul 112 privind impozitul şi contribuţiile, altfel riscă amenzi de până la 5.000 de lei.Nepublicarea normelor de aplicare şi necesitatea adaptării softurilor a generat o întârziere a depunerii declaraţiei unice. 

Astăzi este ultima zi în care firmele şi persoanele fizice care desfăşoară activitate în mod independent pot depune la Fisc formularul 112 privind impozitul pe venit şi contribuţiile socială. Dacă este depăşit acest termen, contribuabilii riscă să fie sancţionaţi. Amenzile sunt cuprinse între 500 şi 1.000 de lei pentru persoanele fizice şi între 1.000 şi 5.000 de lei pentru persoane juridice.

„În situaţia în care angajatorul nu depune în mod repetat declaraţia lunară, acesta va fi declarat inactiv, cu consecinţele legale ce decurg de aici", se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Totuşi, Emilian Duca, partener al BDO Tax, spune că amenzile ar putea fi înlocuite cu avertismente.

Program prelungit la ghişeu

Până miercuri seară au fost depuse 315.534 de declaraţii, dintre care 48.581 prin internet şi 266.953 la ghişeu, adică aproximativ 67% din totalul celor aproape 470.000 de contribuabili obligaţi să depună declaraţia unică. Emilian Duca susţine că, de principiu, completarea declaraţiei nu ridică probleme, însă nepublicarea normelor de aplicare este, cel mai probabil, unul dintre factorii care au determinar această întârziere.

„Oamenii au tras speranţă că normele vor fi publicate până la 25 februarie", a spus Duca. El a mai spus că declaraţia unică, ce înglobează cele cinci formulare ce se completau până în prezent, este un lucru nou, iar softurile trebuie adaptate. „Am date de la companii care mi-au spus că s-a întârziat cu adaptarea softurilor", a explicat partenerul BDO Tax, care se aşteaptă ca numărul de declaraţii depuse să crească până la sfârşitul zilei.

ANAF a suplimentat numărul de ghişee şi a prelungit programul până la ora 20.00. Dacă situaţia o cere, programul va fi prelungit după această oră, au anunţat reprezentanţii ANAF. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite