Ultima dorinţă a lui Trichet: un nou concept de suveranitate în zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene, al cărui mandate se încheie săptămâna viitoare, militează pentru „un nou concept de suveranitate”, considerând că autorităţile zonei euro ar trebui să aibă mai multe prerogative privind politicile economice ale statelor cu probleme din bloc.

Dezideratele lui Trichet au fost expuse în ultimul său discurs public ca preşedinte al Băncii Centrale Europene, de la 1 noiembrie, funcţia urmând să fie preluată de italianul Mario Draghi.

Oficialul şi-a susţinut luni seară ultimul discurs ca şef al BCE la Universitatea Humboldt din Berlin, pichetată de protestatari cu bannere pe care scria "Nu mai daţi bani băncilor", "Spuneţi nu tiraniei datoriilor" şi "Troika, afară din Grecia", ultimul slogan făcând referire la trioul instituţiilor financiare internaţionale, Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană.

Trichet a îndemnat la  o integrare economică mai profundă între statele din zona euro, expunându-şi viziunea unei uniuni monetare mai strânse, mai apropiate.

Totuşi, unele dintre ideile sale ar putea atinge chestiunea sensibilă a suveranităţii naţionale.

"Pentru ţările care pierd accesul la pieţe, abordarea actuală de a oferi ajutor contra unor condiţii solide este justificată. Ţările merită o oportunitate de a remedia situaţia şi de a restaura stabilitatea. Însă această abordare ar trebui să aibă limite definite clar", a arătat Trichet.

Oficialul a propus ca, dacă o ţară va rata "în mod persistent" ţintele convenite în programele economice cu instituţiile financiare economice, instituţiile europene să poată interveni în politica economică internă.

"În această a doua etapă, autorităţile europene, ca noi (BCE, n.r.), ar dobândi un rol mult mai profund şi autoritar în formularea politicilor economice ale acelei ţări. Implementarea acestei idei, acestei etape secundare, ar necesita evident o modificare a Tratatului UE. Ar implica de asemenea un nou concept de suveranitate", a arătat Trichet.

Oficialul a mai arătat că Germania reprezintă un exemplu al felului în care politicile economice solide şi reformele "îndrăzneţe" pot consolida competitivitatea şi prosperitatea unei ţări din zona euro.

"Astăzi, Germania este în fruntea revenirii din criză, este un exemplu foarte important pentru situaţia actuală", a spus el.



Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite