Ultima soluţie: asigurările cu componentă investiţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe o inflaţie de 2,5% în primele cinci luni din 2006, plasamentele "clasice" (valute, depozite bancare şi chiar acţiuni sau unităţi de fond) au ieşit în pierdere. Singura formulă care a

Pe o inflaţie de 2,5% în primele cinci luni din 2006, plasamentele "clasice" (valute, depozite bancare şi chiar acţiuni sau unităţi de fond) au ieşit în pierdere. Singura formulă care a reuşit nu numai să depăşească inflaţia, dar şi să aducă randamente de 5% până la 9% au fost asigurările de viaţă cu componentă investiţională, aşa-numitele plasamente "unit-linked".
Euro şi dolarul sunt cotate cu 10%, respectiv cu 5% mai jos decât erau în ianuarie, acţiunile din componenţa indicelui bursier BET au dat un randament de numai 1%, iar fondurile mutuale înregistrează minusuri pe toată linia. Unit-linked-urile au plusuri de până la 9% pe primele cinci-şase luni ale anului 2006 şi de peste 50% la 12 luni. Cum este posibil?
Primul avantaj: plasamentele internaţionale
Motivul principal pentru care asigurările cu componentă investiţională dau randamente atât de mari este faptul că aceste fonduri sunt investite pe mai multe pieţe financiare. "Acţiunile româneşti n-au decât să scadă cât vor, noi cumpărăm şi vindem pe Wall Street, în Londra ori la Tokyo, unde creşterile sunt uneori spectaculoase". Cam aşa sună politica investiţională a companiilor de asigurări care oferă unit-linked. În portofoliile acestora, componenta românească e doar de complezenţă, astfel că aparenta criză prin care trecem acum nu afectează economiile celor care şi-au făcut o asigurare de viaţă cu componentă investiţională. Ca să nu mai punem la socoteală asigurarea în sine
Al doilea avantaj: forţa financiară
Faptul că aceste companii adună puţini bani de la mulţi clienţi, formându-se astfel un "sac" mult mai mare decât al altora este, pentru majoritatea specialiştilor, cel mai important avantaj. Administratorii acestor fonduri "grase" negociază cu băncile şi cu ceilalţi potenţiali beneficiari ai investiţiilor lor de pe cu totul alte poziţii faţă de cei cu bani mai puţini. Se obţin, astfel, dobânzi mai avantajoase şi bonificaţii mult mai bune, aducându-se astfel randamente superioare deţinătorilor de unit-linked.
Câteva "dezavantaje"
Din păcate, în România, acest tip de plasament e mai puţin cunoscut, fiind oferit numai de companiile de asigurări multinaţionale. Investiţia într-un unit-linked trebuie să fie pe minimum cinci ani, iar suma minimă iniţială este de cel puţin 200 de euro. În plus, compania de asigurare nu îşi asumă riscul investiţional, în cazul în care respectivele plasamente ar ieşi pe pierdere în momentul retragerii clientului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite