Ultima zi de majorare a capitalului social la societăţile pe acţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă nu se respectă termenul, SA-urile riscă radierea din Registrul Comerţului


În proiect mai este prevăzut ca acţionarii unei societăţi care nu sunt de acord cu hotărârile luate de adunarea generală cu privire la schimbarea obiectului principal de activitate, la mutarea sediului sau la forma societăţii să aibă dreptul de a se retrage şi de a obţine contravaloarea acţiunilor pe care le posedă. Numărul acţiunilor pe care le vor putea obţine va fi calculat fie proporţional cu activul social net ce ar rezulta după ultima situaţie financiară anuală aprobată, fie la valoarea medie de piaţă a acţiunilor din ultimul trimestru, înscrisă în cota bursei sau pe o piaţă organizată extrabursieră. Administratorii vor raspunde în solidar cu cei care au condus societatea înaintea lor în cazul în care cunosc neregulile săvârşite de aceştia în cadrul societăţii, dar nu le denunţă cenzorilor şi, după caz, auditorilor financiari.
În privinţa dividendelor, acestea se vor plăti asociaţilor proporţional cu cota de participare la capitalul social vărsat, dacă, prin actul constitutiv, nu se prevede o alta modalitate. Plata se va face în termenul stabilit de către AGA, dar nu mai târziu de şase luni de la data aprobării situaţiei financiare anuale. În caz contrar, societatea comercială va plăti o penalitate aferentă perioadei de întârziere, la nivelul dobânzii legale.
Pro şi contra majorării
"Impunerea unei majorări în asemenea volum - de la 875 la 25.000 euro - ar putea avea ca efect o scădere drastică, cu cel puţin 50%, a numărului de societăţi pe actiuni, întreprinzătorii orientându-se către alte forme de constituire a firmelor", au avertizat, în repetate rânduri, contestatarii proiectului. De cealaltă parte, experţii în economie sunt chiar entuziasmaţi de intrarea în vigoare a legii, arătând că organizarea societăţii ca SA ar trebui să sugereze existenţa unui mare potenţial economic. Cezar Mereuţă, preşedintele Centrului Român pentru modelare Economică (CERME), ne-a declarat că "în Occident, societăţile pe acţiuni sunt adevărate branduri, firme cu nume sonore care au rulaje de ordinul zecilor de milioane de euro. Iar în România, între primele 100 de companii sunt organizate ca SRL numai subsidiarele multinaţionalelor". În plus, "pe piaţa de capital nu se intră cu SRL-uri", a mai spus Cezar Mereuţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite