Uganda, model pentru ţările dezvoltate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsul Intern Brut al Ugandei va creşteîn 2010 cu 8% datorită exporturilor şi agriculturii. Ineficienţa în exploatarea resurselor naturale disponibile a plasat Uganda printre cele mai sărace state din lume, însă recent lucrurile au început să se schimbe.

După două decenii de stabilitate economică şi politică economică liberală, Uganda, a treia economie din Africa, urcă din ce în ce mai rapid în ierarhia statelor emergente. În acest an, economia Ugandei va înregistra o creştere de 7 - 8%, potrivit datelor oficiale ale Trezoreriei.

Deşi revizuit în scădere de la estimările iniţiale de 7%, avansul de 5,6% al Produsului Intern Brut a ajutat statul să se menţină în preferinţele investitorilor. Fondul Monetar Internaţional anunţă o creştere a economiei de 7% în 2010 pentru Uganda.

INVESTITORII, ATRAŞI DE UGANDA

„Încrederea investitorilor în Uganda rămâne ridicată", a declarat Keith Muhakanizi, secretar-adjunct al Trezoreriei.

În 2009, Uganda a atras investiţii străine directe în valoare de 1,6 miliarde de dolari. Principalul investitor în acest stat a fost China, care a investit 246 de milioane de dolari, demarând peste 30 de proiecte. Astfel, în intervalul iunie 2009 - iunie 2010, au fost aprobate 340 de proiecte de investiţii, care vor genera aproximativ 83.000 de locuri de muncă, potrivit monitor.co.ug.

AGRICULTURA, MOTORUL CREŞTERII ECONOMICE

Exporturile de cafea, bumbac, ceai, tutun şi zahăr au asigurat o creştere constantă a economiei şi crearea de locuri de muncă. Uganda este cel mai mare exportator de boabe de cafea din Africa şi al doilea producător, fiind depăşită de Etiopia.

Din septembrie 2009 până în septembrie 2010, statul a exportat 162.000 de tone de cafea, iar în perioada similară din 2010 - 2011 exporturile ar putea creşte la 186.000 de tone , potrivit Bloomberg. Şi boabele de cacao aduc venituri substanţiale statului. În ultimii doi ani, exporturile de boabe de cacao ale Ugandei au valorat aproximativ 65 de milioane de dolari, adică 26.000 de tone. 

Fiind totodată şi al doilea producător de ceai din Africa, Uganda va exporta în acest an cu 4% mai mult ceai comparativ cu 2009, livrările externe ajungând la 47.000 de tone. Anul trecut, statul a exportat ceai în valoare de 90 de milioane de dolari. În decembrie 2009, McLeod Russel India, unul dintre cei mai mari producători de ceai din India, a cumpărat Rwenzori Tea Investments, principalul producător din Uganda.

Reforme în sectorul bancar

Instituţiile financiare au jucat şi ele un rol esenţial în dezvoltarea statului. Restructurarea sectorului bancar, demarată la sfârşitul anilor 1990, a presupus numeroase naţionalizări, fuzionări şi chiar intrări în insolvenţă.

În 2004, parlamentul de la Kampala a aprobat o nouă legislaţie bancară, care restricţiona acordarea de licenţe pentru băncile comerciale noi. Restricţia a fost ridicată în 2007. În aprilie, 23 de bănci comerciale desfăşurau operaţiuni în Uganda, având peste 400 de sucursale. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite