Ucraina cere FMI un ajutor de urgenţă pentru a plăti pensiile, salariile şi obligaţiile externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina a cerut Fondului Monetar Internaţional un ajutor de urgenţă de circa două miliarde de euro, pentru a putea plăti pensiile şi salariile şi a-şi îndeplini obligaţiile externe, evitând astfel pericolul ca şi alte state din regiune să fie afectate, relatează Financial Times, potrivit NewsIn.

"Următoarele trei luni sunt cruciale", a declarat vicepremierul ucrainean Hrîhorii Nemîria. "A aştepta nu este o opţiune. Costul lipsei de acţiune este mai mare decât costul acţiunii şi ar putea agrava situaţia în regiune", a avertizat el.

Avertismentul lui Nemîria pare să aibă ca scop să exercite presiuni asupra FMI, SUA şi Uniunea Europeană, într-o perioadă dificilă pentru pieţe financiare. Stabilitatea economiilor emergente a devenit sursă de îngrijorare după ce Dubai World a anunţat, spre surpriza generală, că încearcă să obţină o restructurare a datoriei.

Bruxelles-ul este îngrijorat şi de securitatea importurilor de gaz ale UE din Rusia, după criza din luna ianuarie.

Nemîria a refuzat să dezvăluie dacă Ucraina va intra în incapacitate de plată fără susţinerea FMI, dar a subliniat că Guvernului îi va fi extrem de dificil să plătească salariile şi pensiile şi să îşi îndeplinească obligaţiile externe, inclusiv plăţile lunare către Rusia. "Ar fi o greşeală fatală dacă vom recrea riscul de destabilizare a regiunii", a spus el.

Ucraina are una dintre economiile cu cele mai mari probleme din Europa, Produsul Intern Brut (PIB) urmând să se contracte cu 15% anul acesta., fiind afectat de criza economică mondială, ceea ce a obligat ţara să ceară ajutorul FMI şi UE.

FMI i-a virat 11 miliarde de dolari din totalul de 16,4 miliarde promise, dar în urmă cu două luni a suspendat plata celei de a patra tranşe din împrumut, deoarece Kievul nu a implementat reformele economice cheie cerute, printre care un buget strict pentru anul 2010.

Politicienii ucraineni sunt profund divizaţi, în condiţiile în care preşedintele Viktor Iuşcenko, premierul Iulia Timoşenko şi fostul premier Viktor Ianukovici sunt în campanie pentru alegerile prezidenţiale de luna viitoare.

Eforturile pentru a ajunge la un consens privind politicile economice, pentru a-l prezenta FMI, au eşuat, în special din cauza diferendelor dintre preşedinte şi premier - foşti aliaţi, dar în prezent duşmani declaraţi.

Ţara este expusă şi la presiuni din partea Rusiei, care a sistat în luna ianuarie livrările de gaz către Ucraina şi către Europa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite